Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
Spel Overmeester Breda
Wist jij dat vroeger de overgrootouders van Koning Willem Alexander in het Kasteel van Breda woonden? En dat ze in het begin van die tijd een lage adellijke status hadden? Emma van der Linden (student CMD, Avans Hogeschool) ontwikkelde in opdracht van Cultuurwinkel Breda een bordspel, dat leerlingen meeneemt door de regeerperiodes van de Nassaus te Breda.

In de periode dat de familie Nassau in Breda woonde, hebben ze een hoge adellijke status bereikt. Dit deden ze door middel van city marketing. Dit houdt in dat ze de stad aantrekkelijk maakten en nieuwe gebouwen bouwden. Ze ontvingen tol van de inwoners om deze gebouwen te kunnen
bouwen. In deze periode hebben er veel gebeurtenissen plaats gevonden, die erg belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland.

In ‘Overmeester Breda’ bouwen leerlingen van groep 7/8 als de familie Nassau  zoveel mogelijk gebouwen, met als doel om aan het eind de hoogste adellijke status te behalen. Het spel wordt gespeeld in groepjes van 3 tot 5 leerlingen en heeft een speelduur van minimaal 30 minuten. 

Wie lukt het om de familie Nassau het beste na te doen?

Printinstructies
Het spel is als bordspel met toebehoren voor beperkte periodes te leen bij Cultuurwinkel Breda. Wil je als school één of meerdere versie(s) van het spel in huis hebben, print dan onderstaande documenten aan de hand van de volgende instructies uit.
Print bij voorkeur alles in kleur. Indien niet anders vermeld, print het dan op (stevig) A4 papier

  • Speelbord A3/A4 (Enkelzijdig, kleur): Print bij voorkeur de A3 versie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is A4 ook bruikbaar. 
  • Spelmateriaal (Enkelzijdig, kleur, A4): Knip alle gekleurde fiches, de geldfiches, dobbelstenen en overzichtskaartjes uit. Plak de dobbelstenen op de plakranden om er een echte dobbelsteen van te maken. 
  • Gebeurteniskaarten (Dubbelzijdig, kleur, A4): Indien dubbelzijdig printen niet mogelijk is, plak dan steeds de eerste en tweede pagina op elkaar en knip de gebeurteniskaarten uit. 
  • Spelregels (Dubbelzijdig, kleur, A4): Indien dubbelzijdig printen niet mogelijk is, dan is enkelzijdig ook bruikbaar. 

Voor vragen over het spel, neem contact op met Cindy Beck, coördinator Erfgoed van Cultuurwinkel Breda.  

© Cultuurwinkel Breda