Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
27 02 2014
Veelbelovende voorstelling BEET! voor Bredase jeugd
In maart en april bezoeken meer dan 1200 leerlingen uit het basisonderwijs de voorstelling BEET! Dit project wordt in het kader van de Grote Ontdekking aangeboden, zowel aan de groepen 5 en 6 als aan de groepen 3 en 4. Het gaat om hetzelfde verhaal dat het gezelschap Het Houten Huis voor diverse leeftijden in Podium Bloos presenteert, maar zijn er ook verschillen?

Leerkrachten die BEET! gaan voorbereiden, krijgen op verschillende manieren informatie aangereikt. Voor de voorstelling aan groepen 3 en 4 wordt verwezen  naar de website van Het Houten Huis, waar de lesbrief en de poster kan worden gedownload en een kort filmpje kan worden bekeken (zie hieronder). Leerkrachten uit groepen 5 en 6 kunnen hetzelfde doen, maar hebben bovendien een poster en handleiding ontvangen waarin de opdrachten door Kunstbalie zijn aangepast aan de leeftijdsgroep. Naast dit verschil zijn er louter overeenkomsten. BEET! gaat over een schaatser die tijdens een belangrijke wedstrijd op het ijs valt en zich daarna vastklampt aan een ijsbeer. Die neemt hem mee naar een wonderlijke wereld van droom én werkelijkheid. BEET! doet in de eerste plaats een beroep op het associatievermogen van de leerlingen. In de voorbereiding wordt geassocieerd  aan de hand van een beeld, een zin en een imaginaire bal. Hierdoor worden ze op voorhand al betrokken bij de voorstelling en zullen ze veel actiever kijken. Na de voorstelling worden de ervaringen verwoord in gedichten. Hierdoor kunnen ze zelf aan de slag en worden er (vaak) prachtige reflecties van de voorstelling gemaakt!

En hoe heeft de pers op BEET! gereageerd? ‘Beet! is hartverwarmend, creatief tot in de kleinste details en onweerstaanbaar grappig.’ – NRC.  ‘De kracht van Het Houten Huis ligt in een onuitputtelijke creativiteit om de wonderlijke scènes organisch en logisch te voorschijn te toveren… met maskers, geluidjes,illusies, spelletjes’ - de Volkskrant. De website van Het Houten Huis vermeldt onder meer: ‘BEET! is een beeldend verhaal vol absurde humor en sprankelende live muziek voor publiek vanaf 6 jaar..… Muzikant Martin Franke won in 2011 de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie’. Dat belooft wat voor al die 1200 leerlingen en hun begeleiders…
Het Houten Huis / Trailer BEET!


 

© Cultuurwinkel Breda