Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
18 01 2016
Vaardigheidstraining III Dans: Van verbeelden en associëren naar folklore dans
Een inspirerende inleiding over creativiteit leidde op 13 januari tot prachtige dansfraseringen waar menig choreograaf van zou smullen. De rol van creatief denken bij danseducatie, in het bijzonder associëren, stond centraal en zorgde voor mooie verbindingen met de andere vakken. Dit alles onder leiding van Luydgarde Rijnen-Huiskamp, combinatiefunctionaris danseducatie bij De Stilte en Annette Truijens, teamleider theater en dans van de Nieuwe Veste.
Resultaat: een bijzondere choreografie van folklore dans anno 2015.


De training begon met de inleiding van Luydgarde. Zij vertelde over een leerkracht die rond Sinterklaas samen met de kinderen aan dansfrases had gewerkt. Verliefde pieten, inpakpieten etc.. Bij de dans hield de leerkracht zich aan de afspraak met de dansdocent om vooral aandacht te besteden aan: kracht, variatie en tijd binnen de dansfrases. Spontaan voegde de juf er een nieuw element aan toe. Een stoel. Zij gaf de kinderen hiermee een probleem dat ze al dansend mochten oplossen. Het resultaat was verbluffend. Er kwam een enorme creativiteit los. Voor Luydgarde de aanleiding om dit fenomeen nader te onderzoeken en ook toe te passen in de 3e vaardigheidstraining voor leerkrachten.

Daarin werd in een kring geassocieerd op woorden. Ieder maakte op zijn woord een dansbeweging. Daarna kreeg elk groepje van vier leerkrachten een opdrachtkaart met een afbeelding van: een schilderij, een doorkijkje door een sleutelgat (wat zie je?), een onderwerp uit de Egyptische oudheid en een boekomslag. Bij elke kaart een aantal vragen om samen tot een dansfrasering te komen.
De dansfraseringen uit de 1e en 2e opdracht werden onder leiding van Annette Truijens tot een choreografie gesmeed. Hierbij speelde tijd, tempo, ritme, maat, ruimte, kracht en bewegingsstroom (spanning) een rol. Door elke choreografie twee keer te laten presenteren ontstond er een prachtige folkloristische dans. Een levende danstaal anno 2015.

Enkele reacties van de leerkrachten en de dansers na afloop: “mooie verbindingen” “vernieuwend” “aansluiting op reken- en taalles en thema’s” “direct toepasbaar, morgen doen” “plezier en inspiratie” “ontspannen en even helemaal uit het hoofd” “prikkelend” “ervaren en beleven” “open sfeer”.

Een vaardigheidstraining in een veilige en open sfeer waar in korte tijd iets heel moois werd gemaakt met elkaar en volgens de deelnemers ook direct toepasbaar.

Vragen? Stuur een e-mail naar:
Annette Truijens (a.truijens-thode@breda.nl)
Luydgarde Rijnen (luydgarde@destilte.nl) 
Astrid Nooij (astrid@cultuurwinkelbreda.nl) 

© Cultuurwinkel Breda