Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
04 02 2016
Tiuri en Scala: een onbegrensd verlangen
Op woensdag 16 december was het zover, na drie lange dagen vol met hard werken was het tijd om het resultaat de delen met een zaal vol publiek. Trillende handjes en buiken vol pizza was ieder op zijn eigen manier zich aan het voorbereiden op de voorstelling. Een voorstelling opgezet vanuit een co-productie tussen Tiuri en Scala die mede mogelijk is gemaakt door een subsidie uit de maatwerk-regeling VO van Cultuurwinkel Breda. In drie woensdagen hebben de leerlingen van Scala en de spelers van Tiuri de tijd gehad elkaar beter te leren kennen, te speculeren over het onderwerp onbegrensd verlangen en dit te vertalen naar een stuk theater. In vier groepen onder leiding van Anneleen (Tiuri), Bas (Tiuri), Peter (Scala) en Megan (Scala) zijn zij aan het werk gegaan. Vier stukken met een geheel eigen identiteit. Het was prachtig om te zien hoe zoiets bijzonders in zo een korte tijd vorm heeft gekregen. Het applaus klonk, en trots droop van het podium af.

Peter van der Heijden (Scala)
“Al ongeveer twee jaar ben ik met Manon in gesprek over dit project. In die twee jaar leek het meerdere malen organisatorisch niet haalbaar. Maar wat ben ik blij dat we naar mogelijkheden zijn blijven zoeken. En vanuit de volgende overtuiging: deze twee doelgroepen bij elkaar op het toneel moet een inspirerende en eerlijke combinatie zijn, dat kan niet anders.

En we hadden gelijk! Waar ik vooral door ben geraakt, is het eerlijke gesprek met de spelers van Tiuri en mijn leerlingen over hoe direct je op het podium mag zijn. Mag je grapjes maken over iemands afkomst, en over iemands verstandelijke beperking? Mijn spelers waren het hier unaniem over eens: zeker wel, als het maar met respect is. Het is juist mooi om een 'beperking' op die manier te benaderen.
Vanaf dat moment had ik vrij spel. Ik had een ongelofelijk gemotiveerd clubje die met elkaar de humor op wilden zoeken. Ik heb als maker heerlijk kunnen werken en we hebben smakelijk met elkaar gelachen, en om elkaar. Met respect! Ik kan niet wachten op volgend jaar hier verder mee te gaan en nog meer de eerlijkheid en directheid op te zoeken met deze twee eerlijke doelgroepen. Als maker ben ik geraakt, maar vooral als mens.“

Anneleen Huijsmans (Tiuri)
“Ik vond het erg fijn om samen met onze spelers en de leerlingen van Scala, dromen waar te maken op het podium! We hebben hard gewerkt en we hebben iets kunnen maken waarbij iedereen goed tot zijn of haar recht kwam. Iedereen bedankt voor deze toffe samenwerking”.

Megan Rockx (Scala)
“Het was bijzonder om te zien hoe deze twee groepen samen kunnen werken en uiteindelijk iets op de planken neer kunnen zetten. Op een speelse manier zijn we samen aan het werk gegaan. Er is zoveel te leren van elkaar, ieder individu heeft een ander verlangen en hoe kunnen we in deze verschillen toch iets gemeenschappelijks vinden. Met de groep waar ik mee mocht werken was dit geluk en vriendschap. Fijne begrippen om over te praten en in de verbeelding te werken. Met als resultaat iets waar we samen trots op mogen zijn. Met dit project kan ik niet anders zeggen dan dat het doel niet de voorstelling is, maar de weg ernaartoe. En aan die weg zou ik heel graag blijven werken.”

Bas Roijen (Tiuri)
“Ook ik heb het werken met de spelers van Scala en Tiuri als erg bijzonder ervaren. Ieder kwam vanuit zijn eigen wereld bij elkaar voor een ontmoeting. Om elkaar even oprecht te zien. Vanuit daar werd iets wezenlijks gedeeld. Dat is voor mij de kern, dat er ECHT iets gedeeld is tussen deze spelers. Een gemeenschappelijk verlangen om jezelf te kunnen zijn. Om gezien en geaccepteerd te worden, gewoon zoals je bent. Ik vond dit een enorm inspirerende, leerzame ervaring. En hopelijk nog maar het begin van veel meer moois...”

Bron: Theater Tiuri 

© Cultuurwinkel Breda