Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
06 06 2017
Robotica bij Nederland Leest Junior
De campagne Nederland Leest heeft ook een junior-editie waarbij kinderen kunnen meepraten over thema’s van de toekomst. In schooljaar 2017-2018 is voor een thema gekozen dat zeker met de toekomst samenhangt, namelijk robotica. Het boek dat in de junior-editie centraal staat is Cyberboy van schrijfster Tanja de Jonge. Een spannend boek, aanbevolen voor bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs.


Cyberboy van Tanja de Jonge is dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury. Robotica speelt in dit boek een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine?
Een klein tipje van de sluier:  Voor Kevins ogen is zijn beste vriend Bjorn onder een vrachtwagen gekomen. Kevin zag hem voor het laatst in het ziekenhuis, hersendood. Maar twee jaar later komt Bjorn ineens als nieuwe leerling Kevins klas binnen.  Zijn vriend is wel erg veranderd, het lijkt wel alsof hij geen eigen emoties heeft en gezichtsuitdrukkingen van anderen imiteert.
Kevin is de ik-verteller in dit meeslepende verhaal over de consequenties van een vergevorderde geneeskunde waarbij mens en machine gecombineerd worden.
De spanning wordt door Tanja de Jonge in Cyberboy meesterlijk opgebouwd richting een verrassende ontknoping.  Niet alleen blijft lang onduidelijk wat er precies met Bjorn is gebeurd, het verhaal zit bovendien ook vol personen met verborgen agenda’s. Voor Kevin wordt hoe langer hoe meer van belang of Bjorn als mens behandeld moet worden en zo ja, hoe hij weer een vriend van hem kan zijn. Dat maakt Cyberboy ook psychologisch interessant..... 

© Cultuurwinkel Breda