Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
01 12 2016
Poppenspelen voor & door leerkrachten
Nieuw in De Ontdekking is het onderdeel Inspiratie voor Leerkrachten, aangeboden door diverse instellingen uit Breda. Muzipo biedt in dit kader de workshop Poppenspel voor leerkrachten aan. Op termijn wordt deze workshop uitgebreid met de workshop Schimmenspel. Op woensdag 30 november was de eerste keer al helemaal uitverkocht. Cultuurwinkel was erbij en brengt verslag uit.

Heb je zin in een creatieve impuls doe dan de volgende keer mee met de workshop poppenspel voor docenten primair onderwijs.
De nieuwe datum staat gepland op woensdag 5 april om 14.30 uur. Snel inschrijven dus!

Dit keer waren er teamleden van het Kasteel. Op deze school voor speciaal onderwijs werken de leerkrachten met leerlingen op diverse niveau's. Ook de Vrije school Rudolf Steiner Breda was vertegenwoordigd.
Welke wensen hebben de deelnemers? Diverse reacties volgden: “poppenspel toe kunnen passen in de klas”. “Tips en trucjes om dood materiaal tot leven maken. Wat doet het in de beweging?”

Gea de Vries van figurentheater MUZIPO laat diverse poppen zien. Gemaakt met nylonkousen en ijzerdraad, omwikkeld met hockeytape. Knuffels met ijzerdraad doorboord. Of poppen gemaakt van schuimrubber. De beweging zit er door dit materiaal al direct goed in. Ze licht een paar tipjes van de sluier op: om poppen te verzwaren zijn zaadjes of gewichtjes ideaal. Om poppen op de een vaste plek te laten staan werken magneetjes heel goed.

Na de introductie van Gea gaat iedereen lekker aan de slag en geeft men een eigen draai aan de creatie. De spullen die klaar staan spreken tot de verbeelding. Van kralen, tot stof van bont tot veertjes, ijzerdraad en stokjes.  Er worden vele materialen verkend, er is plezier en er wordt veel gelachen. Na 45 minuten legt Gea de boel even stil. Iedereen neemt weer plaats aan de tafel.

De leerkrachten krijgen vervolgens een blanco papiertje. Gea stelt de volgende vragen:

  1. Bedenk een naam voor je creatie en schrijf die op.
  2. Schrijf wat kenmerken op: is ie zacht, hard , wat je ziet en wat je kan voelen.
  3. Dan schuif je je pop door naar de buurvrouw: Vraag wat kan deze pop? Kan de pop liggen, springen, draaien;
  4. Weer doorschuiven: schrijf op wat de pop niet kan;
  5. Weer doorschuiven: wat zou je pop graag willen? Bijvoorbeeld: mijn pop wil naar t circus, verliefd zijn, naar de kapper, naar de woestijn;
  6. De pop weer doorgeven:
  7. Schrijf op wat je pop zich herinnert

Na deze 6 stappen mag de pop weer terug naar de rechtmatige eigenaar. Wat blijkt? Diverse nieuwe creaties zijn geboren. Wiebeltje, Esmeralda, Fiona, Katty, Pinko, Slorry, Nufje en Sjarina. Kwam je eerst nog niet zelf op een naam voor je pop. Gaandeweg werd die naam gevonden. Met elkaar werd er een begin gemaakt met het script voor een nieuw Poppenavontuur.

Er zijn volgens Gea allerlei mogelijkheden voor poppenspel. Je kunt het alleen doen of met een tegenspeler.

De leerkrachten gebruiken de leskist van prinses Belletje om hun Pop te laten optreden. Dit poppentheaterkastje met lampjes die van kleur kunnen wisselen is ook zelf te maken. Gebruik een bananen doos voor de eigen poppenkast. Je kunt er met kerstlampjes iets moois van maken. Wil je graag kant een klare poppenkast? De leskist prinses Belletje is te huur buiten de verhuurperiode in de Ontdekking tegen een kleine vergoeding.

Enkele reacties na afloop van de workshop:

“Ben je zelf niet zo creatief, dan gaat het toch vanzelf”. “Je gaat met materiaal op onderzoek uit”.

“Heel leuk om je eigen creatie te maken. De verpersoonlijking was erg grappig. Je haalt hier veel uit”.

“Vanuit de pop met elkaar gaan praten werkt taalversterkend”.

“Kinderen van mijn groep kunnen niet schrijven wel spreken.  Heel bruikbaar”.

Tot slot worden er nog enkele technieken uitgewisseld om iets stevig vast te maken. Dik en dun ijzerdraad. Pijpenragers. Haakjes van Xenos. Haarspelden met ribbeltjes. Permanentkrullen om makkelijk armpjes beentjes te maken. Oaseprikkers en dubbelzijdig tape. De eenvoudige pollepel kan al zorgen voor een snelle creatie. Of gebruik kant en klare poppetjes met ijzerdraad.

Kortom een inspirerende workshop, die direct inzetbaar is in de klas en zeker voor herhaling vatbaar. De workshop is volgens Cultuurwinkel ook heel geschikt voor teamscholing. 

© Cultuurwinkel Breda