Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
05 11 2015
Muziek voor jonge gasten
Educatie is één van de speerpunten van philharmonie zuidnederland. Met trots presenteert het orkest de promotiefilm Muziek voor Jonge Gasten, die het belang van muziekeducatie voor leerlingen uit het primair- en voortgezet onderwijs weerspiegelt.

' De magie van muziek ervaren, daar gaat het met name om.'

Bekijk de ludieke korte film om een indruk te krijgen van het educatieve aanbod en lees hieronder over de visie en doelstellingen van het orkest. 

Muziek voor Jonge Gasten
philharmonie zuidnederland is een eigentijds symfonieorkest dat de magie van de muziek ook op jonge gasten wil overbrengen. Muziek heeft een onmiskenbare uitwerking op kinderen. Ze luisteren, laten zich meeslepen en willen meedoen. Muziek bevordert bovendien hun leerprestaties, welbevinden en sociale vaardigheden. Wie naar muziek leert luisteren, leert beter luisteren in het algemeen. Wie muziek leert maken, leert samenwerken. Maar bovenal gaat het om kinderen te raken met live uitgevoerde muziek.

De philharmonie zuidnederland biedt educatieve programma’s voor alle leeftijdsgroepen. De projecten zijn gevormd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie: de leerdoelen passen in de huidige leerplankaders zoals de Culturele Ladekast en de Cultuurloper; competenties uit deze kaders komen allemaal aan bod. Hiermee kan het orkest een structurele bijdrage leveren aan de ontwikkeling van sociale, cognitieve, creatieve en emotionele vaardigheden van kinderen. Enthousiaste orkestmusici met aanleg voor educatie zijn betrokken bij de programma’s.

Gaandeweg leren de scholieren diverse musici beter kennen, waardoor zich ze meer verbonden voelen met het orkest als ze de musici op het podium terugzien. De inspiratie van de musici laat de vonk van de muziek naar de kinderen overspringen, die door hun enthousiasme en creativiteit de musici weer inspireren.  Door deze wederzijdse inspiratie ervaren kinderen de magie van muziek.

Philharmonie zuidnederland ontvangt graag leerlingen uit het speciaal onderwijs. Neem contact met hen op voor de mogelijkheden.

Doorlopende leerlijn
De philharmonie zuidnederland hanteert voor de opzet van de educatieve projecten de culturele vermogens die zijn benoemd in de Culturele Ladekast en De Cultuurloper van Kunstbalie. Per project staat vermeld welke vermogens aan bod komen en op welke manier. Benieuwd naar de visie en toepassing van het orkest op het landelijke programma ‘Cultuureducatie met kwaliteit’? Lees er hier over.

Philharmonie zuidnederland biedt scholen in Breda diverse educatieprojecten, waaronder het schoolconcert Vol Verwachting (i.s.m. Hetpaarddatvliegt) op vrijdag 13 november in Chassé Theater. 
philharmonie zuidnederland / Muziek voor jonge gasten


 

© Cultuurwinkel Breda