Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
22 02 2018
Makersbase open voor VO
Vorig schooljaar presenteerde de Makersbase zich voor het eerst aan het voortgezet onderwijs. In deze creatieve werkplaats in Bibliotheek Breda komen moderne en traditionele technieken samen. Denk hierbij aan 3D-printen, robotica, programmeren, lasersnijden, film, animatie en vlogs.
Tijdens de Makersday op 10 mei inspireerde Arjen van der Meij, drijvende kracht achter Platform Maker education, de aanwezige docenten met eindeloos veel praktijkvoorbeelden. En natuurlijk werden docenten aan de slag gezet met verschillende maakactiviteiten. Wil je weten hoe de Makersbase ook jullie makersplaats kan worden?


Arjens advies om de Makersbeweging op school in gang te zetten: ‘Doe ’t zelf, doe ’t samen & tool up!’
Al voor de officiële opening hebben verschillende scholen de weg al gevonden. Leerlingen van Markenhage en Kellebeek maakten al gebruik van de mogelijkheden van de creatieve werkplaats. Ze leerden o.a. hoe je 3D tekeningen maakt en uitwerkt op de 3D printer. Christoffel gaat een langdurige samenwerking met de Makersbase aan, gericht op de multimedia productie van een jaarlijkse voorstelling in Chassé theater. Een gerichte Maatwerk-aanvraag bood hen de mogelijkheid voor meerdere werksessies voor hun leerlingen met onze Makerscoaches en scholing voor betrokken docenten.

CKV vernieuwing

De Makersbase biedt scholen en leerlingen ondersteuning om aan te sluiten bij CKV-vernieuwing. Zo kunnen leerlingen in de Makersbase samen of alleen praktisch onderzoek doen vanuit een dimensie. De theoretische verdieping is direct aanwezig in de bibliotheek. Onderwijsthema’s die wij uitgewerkt hebben zijn Duurzaamheid, Maakbare Mens, Real Reality en Smart City. Onderzoek ‘traditie en innovatie’, ‘feit en fictie’, ‘digitaal en analoog’ samen met je leerlingen in de Makersbase.

Focus op voortgezet onderwijs

De Makersbase is er in eerste instantie voor jongeren (12-24 jaar), individueel of in groepsverband. Leerlingen zijn van harte welkom tijdens de openingstijden: Wo t/m vrij 13.00 - 17:00 uur en za 12.00u - 16:00 uur. Op deze tijden is er altijd een makerscoach aanwezig om hen te helpen. Neem contact op voor meer info en aanbod op maat. Karlijn Muller, Programmamaker Makersbase (k.muller@nieuweveste.nl).

Om ook leerlingen van het basisonderwijs een kans te geven op deze mogelijkheden,  heeft Makerbase een plaats in de leerlijn Beeldende Vorming van De Ontdekking. De groepen 7/8 die deze leerlijn afnemen dragen bij aan een betere wereld via het programma Plastic City. Ook vanuit de leerlijn Wetenschap & Techniek kan men terecht bij de Makersbase.

De Makersbase is onderdeel van Nieuwe Veste en is gevestigd in Bibliotheek Breda centrum
Volg ons via Facebook (www.facebook.nl/makersbasebreda) en via Instagram, Twitter, Pinterest (@makersbasebreda). 

© Cultuurwinkel Breda