Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
24 04 2014
Leerlijn Kunst, techniek en wetenschap
Cultuurwinkel Breda onderzoekt samen met Tune Techniek de mogelijkheid om een leerlijn kunst, techniek en wetenschap te ontwikkelen. Ons SBO is één van de scholen die techniek en wetenschap een centrale plaats geeft in het onderwijs. Marloes Tak is derdejaar student aan Pabo Avans en vanuit haar minor Cultuureducatie stagiair bij zowel Ons SBO als bij Cultuurwinkel Breda. Zij doet verslag van één van haar techniek lessen bij Ons SBO.


Op Ons SBO in Breda wordt er veel gedaan aan wetenschap en techniek onderwijs. Daaraan worden, naast cultuureducatie, verschillende vakgebieden gekoppeld. De mogelijkheden die dit biedt worden onderzocht door Marloes. Kunst en wetenschap en techniek liggen dicht bij elkaar, want kunst kan vaak niet zonder kennis van wetenschap en techniek gemaakt worden en heel veel wetenschap en techniek ontstaat vanuit de kunst. Het is erg interessant om hier met kinderen mee aan de slag te gaan.

Marloes ontwerpt lessen vanuit de kunst, waarbij ze de relatie zoekt met wetenschap & techniek.  Zo heeft ze een les 'watermuziek' ontworpen, waarbij kinderen onderzoeken wat er gebeurt als je glazen flessen met water vult en hierop tikt. Het leuke aan zo’n les is dat je het zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Zo kun je kleuters laten experimenteren en met groep 8 echt gaan onderzoeken wat er allemaal mogelijk is.  Op die manier werken we aan hun creërend en analyserende vermogen.

De komende weken inventariseert Marloes wat er allemaal wordt aangeboden aan programma’s Kunst, wetenschap en techniek. Zij duikt er tijdens haar cultuurstage bij Cultuurwinkel Breda helemaal in. Er zijn tal van mogelijkheden en ideeën omtrent de overlap tussen Kunst, Techniek en Wetenschap. Als je hierover van gedachten wilt wisselen of je hebt interessante leservaringen op dit gebied, mail dan naar Astrid Nooij (astrid@cultuurwinkelbreda.nl). 

© Cultuurwinkel Breda