Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
09 02 2017
Kunst verbindt
De Nieuwe Veste brengt haar kunstaanbod steeds vaker op locatie. Bij jou in de wijk bijvoorbeeld. Leerlingen van basisscholen Weilust en Noorderlicht genoten van de theatervoorstelling “Mannetjes van Niets” door leerlingen van de theaterklas. Een voorstelling omlijst door leerlingen van de muziekafdeling van de Nieuwe Veste. Tijdens workshops voorafgaand aan de voorstelling leren de leerlingen over de wetten van het theater en worden de kinderen uitgedaagd om zelf te spelen. Leerkracht Els Heusinkveld bij Noorderlicht: “Hoe meer betrokkenheid hoe meer je de drempel verlaagt om naar voorstellingen te gaan. Veel kinderen in onze buurt komen nog niet eens in de bioscoop. Sinds de bibliotheek uit de wijk is, is er nauwelijks cultureel aanbod. De voorstelling was grappig, uitdagend en zet je aan het denken. Een pakkende voorstelling dus. Volgend jaar graag weer en dan nog meer de wijk in. Wij kunnen er samen iets van maken. Een mooie aanvulling op de proeftuin bij onze school”. Ook leerkracht Nancy van der Kooij van basisschool Weilust is enthousiast: “Wij vonden de voorstelling erg leuk. Ook de workshop vooraf werd goed ontvangen. Veel oefeningen kwamen terug in de voorstelling. Over de samenwerking zijn we zeer tevreden. Iedereen was goed te bereiken, er was een goed onderling contact. Ter voorbereiding van eventueel een volgende keer zijn er zeker punten waar we graag over meedenken. Zoals het meer betrekken van de wijkbewoners en de ouders. Om op die manier het brede maatschappelijke karakter verder uit te werken.”

Theater en muziek op locatie

Steeds vaker zoeken de diverse kunstafdelingen binnen en buiten de Nieuwe Veste elkaar op.  Wat twee jaar geleden begon als een pilot, krijgt steeds meer zijn beslag.  “Mannetjes van Niets” is een voorstelling over de kleine en grote dingen die door je hoofd spoken nèt voordat je in slaap valt. Over bang zijn en de hoop dat er iemand is, die je gewoon even vast komt houden.  Onder leiding van professionele regisseurs en theatermakers kwam deze productie tot stand. Alle kinderen die naar de voorstelling gingen kregen vooraf een workshop van een uur. Deze werd gegeven door een theaterdocent van Nieuwe Veste. De inhoud van de workshop was een inhoudelijke voorbereiding op de voorstelling: waar gaat de voorstelling over, gesprekje met de kinderen over de thematiek 'niet kunnen slapen', enkele speloefeningen om kennis te maken met theater en twee spelmomenten die terug komen in de voorstelling. Er zit een storm in de voorstelling en de kinderen oefenden een bewegings-scéne waarbij ze de storm verbeelden. Dit speelden zij later live in de voorstelling. Ook zit er een roddel-scéne in fantasietaal in de voorstelling, ook deze werd enthousiast geoefend in allerlei emoties en later live in de voorstelling gespeeld. Regisseur Corné van Sprundel zocht samenwerking met muziekdocent Marjolein Kempen en theatermaker Juup Luyten.

De makers lieten zich inspireren door het stuk ‘Mijnheer Bach! Mijnheer Bach!’ van Toon Tellegen en brachten drie kunstdisciplines samen: literatuur, theater en muziek. Voor theaterklas-leerlingen Ruud van Ginneken, Margot Grob, Martine van Hal, Patrice Matthee, Ronald Meulenberg, Jet Pruijssers, Anja Siemons, Marion Tuik en Ard Westhof was het een mooie uitdaging om in een paar weken tijd een productie klaar te maken voor twee scholen in Breda.

Regisseur Corne van Sprundel: “ Basisscholen  Wellust en Noorderlicht staan beiden in een wijk waar theater en muziek geen vanzelfsprekende items zijn. De drempel om naar het theater te gaan ligt vaak hoog. Door deze pilots onder  schooltijd brengen we cultuuraanbod in de wijk. Dit jaar werd voor het eerst muziek toegevoegd. Op termijn zouden we graag ook de bewoners meer betrekken. We kunnen ons voorstellen dat er nog mogelijkheden zijn om de disciplines uit te breiden naar creatief schrijven en beeldende kunst. Dit laatste bijvoorbeeld door de decorbouw in de wijk te laten plaatsvinden o.l.v. een beeldend kunstenaar. Zo krijgen ook andere mensen buiten de school om een kans om mee te werken. Ik kijk terug op een leuke en fijne repetitieperiode met de leerlingen bij Nieuwe Veste. Ondanks de tijdsdruk  konden we een week vlammen.  De volgende keer organiseren we een hele repetitiedag samen met de muziekafdeling.  De samenwerking tussen theater en muziek is heel goed bevallen. Life muziek heeft immers een grote meerwaarde bij een voorstelling.”

Muziekdocent Marjolein Kempen zegt het als volgt: “Mijn leerlingen vonden het leuk en waren enthousiast. Ik heb nog wat muziek bewerkt die we ‘los’ moesten instuderen. Naarmate we meer voorstellingen hadden gespeeld  groeide de rol van de muzikanten in de voorstelling. Zo werd het steeds meer een geheel. Wij vonden het een mooie ervaring om voor jeugdig publiek te spelen.”

Steeds vaker brengt de Nieuwe Veste het kunstaanbod op locatie. Op deze manier vinden wijkbewoners hun weg naar theater, dans, muziek en andere kunsten.   Een mooie manier om via de scholen de jeugd te bereiken.  Wil je er meer over weten? We komen graag langs voor een gesprek. Laat dit weten via de cultuurcoaches.

Mannetjes van niets

Regie: Corné van Sprundel

Muzikale begeleiding:Marjolein Kempen en muziekcursisten Nieuwe Veste

Productie: Nieuwe Veste / Sacha de Heer

Vormgeving: Juup Luijten

Spel: Ruud van Ginneken, Margot Grob, Martine van Hal, Patrice Matthee, Ronald Meulenberg, Jet Pruijssers, Anja Siemons, Marion Tuik, Ard Westhof 

© Cultuurwinkel Breda