Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
08 04 2017
Het Zuiderwaterliniefestival: Veldtocht van de verbeelding
Wie gaat er mee op verkenning? Tijdens het Zuiderwaterlinie Festival op 8 + 9 april kun je op bijzondere locaties langs de linie op avontuur. In Breda, Ravenstein, Megen, Bergen op Zoom en Halsteren zijn routes samengesteld met theater, dans, muziek en poëzie.

De Zuiderwaterlinie

De vestingstad Breda maakte deel uit van de Zuiderwaterlinie: een aaneenschakeling van forten, vestingsteden, schansen en inundatievlaktes langs Noord- en West-Brabant. In en om Breda zijn nog delen van de linie bewaard gebleven zoals het Kasteel van Breda en verdedigingswerken waarvan Lunet B, de Spinola-schans en kleine schans in Terheijden de bekendste zijn. Doel van het Zuiderwaterlinie Festival is om door kunst en cultuur in te zetten, het militair erfgoed zelf en het Zuiderwaterliniegebied als geheel zowel landschappelijk als historisch zichtbaar en ervaarbaar te maken. Zo kan draagvlak gecreëerd worden voor het behoud en de beleveniswaarde van het erfgoed. De eigen verhalen, beleving en connectie van de inwoners van Brabant met de Zuiderwaterlinie vormen hierbij het uitgangspunt.

Verhalenkamer

In oktober vorig jaar organiseerde Nieuwe Veste als kick-off van het Zuiderwaterliniefestival een Verhalenkamer in het Breda’s Museum. Negen bewoners van Breda vertelden eigen, unieke verhalen over hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, verleggen, bewaken en oversteken. De verhalen van onder andere een vluchteling, een architect en burgemeester Paul Depla zijn terug te kijken op de website van Nieuwe Veste en worden weer gebruikt als inspiratiebron voor het Zuiderwaterlinie Festival.

Grenzen

Het thema van het festival is dit jaar grenzen. De Zuiderwaterlinie markeert de grens van noord en zuid, zand en klei, protestants en katholiek en staat nu symbool voor onze eigen grenzen: We lijken meer vrijheid te hebben dan ooit, maar is dat wel zo? Er worden letterlijk muren gebouwd, onze grenzen gaan dicht, we moeten oppassen voor onze privacy, hoe gaan we daarmee om? Grenzen zijn cultureel bepaald en sterk persoonlijk. Iedereen heeft behoefte aan grenzen, én aan het verleggen daarvan.


Veldtocht van de verbeelding
Kies tijdens het festival een van de vier verschillende routes waarbij je door een gids langs niet eerder vertoonde voorstellingen op prachtige locaties, zoals het Kasteel van Breda en Kasteel Bouvigne, geleid wordt. Denk aan theater over vluchten en thuiskomen, dans op het Kasteelplein, strijdliederen door een rapper met koor en dat is nog maar het begin. Voor kinderen is er een speciale route; zij kunnen met Tinnen Tim in een bootje op ontdekkingstocht naar de legende van het Turfschip. Of ga mee met de speciale nachtwandeling naar de Spinola-schans.

Reserveer je kaartje via zuiderwaterliniefestival.nl
Deelname aan een route kost €10 p.p., elke tweede route €5. 

© Cultuurwinkel Breda