Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
03 07 2014
Ontdek de Grote Kerk en Chassé theater!
Vorig jaar is, in samenwerking met de minor cultuureducatie van Pabo Avans, gekeken hoe bestaande programma’s binnen De Ontdekking zich verhouden tot De Culturele Ladekast. Op basis daarvan kregen vijf programma-aanbieders middelen en begeleiding om hun programma aan te laten sluiten bij de leerlijn voor cultuureducatie. Dit keer laten we zien hoe Ontdek de Grote Kerk en de Chassé Theatertocht voor resp. groepen 5 en 6 nu vormgegeven zijn.

Ontdek de Grote Kerk
De speurtocht in de Grote Kerk is al jaren een vast programmaonderdeel van De Ontdekking. Afgelopen maanden zorgde Rene Rijpert, oud directeur van basisschool Laurentius en auteur van het grote boek “Geheimen uit de schatkamer”, voor aansluiting op de Culturele Ladekast en de leeropbrengsten voor cultuureducatie. De speurtocht is verbonden met eerdere bezoeken aan de Grote kerk in groep 1-2 en maakt volop deel uit van het Bredaas Verhaal, waardoor kinderen zicht krijgen op een belangrijk stuk geschiedenis. Deelname aan de speurtocht levert je algemene informatie over de Grote Kerk op. Welke ontdekkingen doe je door het kijken naar de plafondschilderingen? De Beeldenstorm komt tot leven en je krijgt een kijkje in de prachtige kapellen. Zoals de Prinsenkapel met daarin het graf van de voorouders van onze koning Willem-Alexander. Dankzij Rene Rijpert loop je na de speurtocht nooit meer zomaar langs of in de imposante Grote Kerk, een belangrijk monument in de Bredase geschiedenis.

Chassé Theatertocht
Ook de Chassé theatertocht is komend schooljaar nog meer gekoppeld aan leeropbrengsten van cultuureducatie. Een professionele theaterdocent zorgt voor een levendige tournee in en om ons theater. Naast heel veel informatie over het prachtige gebouw, ontworpen door architect Herman Herzberger, neem je plaats in de speciale kleedkamers. De kleedkamers waarin Nick en Simon graag vertoeven. Geweldig om achter de spiegel plaats te nemen waar bekende artiesten hun make-up krijgen of even lekker uit kunnen rusten. Maar……..
Dat is het niet alleen. Naast de tour krijgt je met de hele klas ook een aantal tips en trucs om je eigen theater te maken. Dit keer van een echte theatermaker. Dat is lachen, gieren brullen en vooral ook veel leren door naar elkaar te kijken en te luisteren en te ontdekken dat er veel meer theatertalent in je groep zit dan je van te voren dacht. Om tot slot ook nog op het echte toneel te staan en te werken met de vele mogelijkheden van licht en geluid. De theatertocht eindigt niet bij de uitgang; leerlingen krijgen een backstagepas met toegang tot online theatergames die in de klas of thuis gespeeld kunnen worden.
Kortom de Chassé Theatertocht nieuwe stijl mag je niet missen! 

© Cultuurwinkel Breda