Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
26 02 2015
Eerste pilot Instawalk van Hip Ambacht
Vrijdag 30 januari stroomde de Waalse Kerk vol met 80 leerlingen van de International School. Zij waren de gelukkigen die als eerste het nieuwe programma Instawalk van Hip Ambacht/St. Cultuurbehoud Breda mochten ervaren.

De leerlingen kreeg een korte inleiding over het programma van de dag en daarna volgde een uitleg/ instructie over Instagram. De groep werd naar vier thema’s ingedeeld; architectuur, binnenhuisarchitectuur, ambachten en herbestemming Grote Kerk. Iedere groep wandelde langs verschillende locaties, waarbij de leerlingen foto’s van opvallende, interessante en/of mooie dingen maakten die bij binnen hun thema pasten. Cindy Beck van Cultuurwinkel Breda wandelde mee met de groep die het thema Binnenhuisarchitectuur had.
De eerste stop was het Hofhuijs Van Aalst, waar nu ambachtelijke tapijten worden gemaakt, die zeker binnen het thema passen. De leerlingen bekeken alles goed en hebben hier en daar een aantal tapijten gefotografeerd. Na de tapijten staken we over naar het miniaturenmuseum om daar te kijken hoe de interieurs in de loop van de jaren eruit zagen. In de poppenhuizen zagen de leerlingen veel leuke details waar ze plaatjes van namen. Daarna ging de wandeling naar het Bliss Hotel, waar de leerlingen een kijkje kregen in zeven van de negen thema-suites. Iedere suite (kamer) heeft een totaal ander interieur en styling dan de kamer ernaast. Van Sherlock Holmes tot aan een superhippe Bruidssuite. De leerlingen waren onder de indruk.
Tijdens het wandelen naar de locaties vertelde de gids ook over het erfgoed van Breda. Nadat de leerlingen alle locaties hadden gezien en veel foto’s hadden gemaakt, verzamelden zij zich weer bij de Waalse Kerk. Na dit ochtendgedeelte gingen de leerlingen terug naar school waar ze aan de slag gingen met de foto’s. Zo maakten zij een presentatie voor de andere groepen en plaatsten de gemaakte instagram-foto’s online met hashtag: #hipambacht #instawalk #ints

Hip Ambacht Instawalk is een zeer verfrissend programma, dat in verschillende vormen/ disciplines kan worden uitgevoerd. In dit programma komen verschillende ambachten binnen de beeldcultuur aan bod en krijgen de leerlingen zicht op de verschillende beroepen binnen een thema. Het bewerken en verwerken van de foto’s met Instagram vinden de leerlingen leuk en makkelijk omdat de meeste al Instagram op hun telefoon hebben staan. Dit is een laagdrempelige manier van beeldbewerking die de leerlingen aanspreekt. Het delen van de foto’s via social media is tegenwoordig dan ook een makkie voor de leerlingen. Door het programma te volgen, werken de leerlingen aan verschillende vermogens, zoals receptief, reflectief en analyserend vermogen en zijn de leerlingen ook nog creërend bezig en presenteren zij daarna de resultaten. 

© Cultuurwinkel Breda