Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
02 04 2015
De Werft, daar zit muziek in!
Kbs De Werft vertelt over hun muziekproject:

Van 12 maart t/m 20 maart 2015 hebben we ons gestort op MUZIEK.
DE WERFT, DAAR ZIT MUZIEK IN!” was de titel van ons Groot Project.
Eens in het anderhalf jaar organiseren wij een Groot Project met uiteenlopende thema’s, om de diverse disciplines binnen het onderwijs aan bod te laten komen.
Deze keer heeft de voorbereidingsgroep gekozen voor muziek. Dit is een vak wat de laatste tijd een beetje in de verdrukking dreigt te komen. Er komt zoveel op het onderwijs af dat je soms geen ruimte/tijd meer vindt voor belangrijke zaken als muziek en andere creatieve vakken. Bovendien kun je deze titel tweeledig uitleggen, ook figuurlijk gezien zit er volop “muziek” in De Werft.
We zochten voor dit project hulp van buiten. Denk aan  “Het Muziekhuis”, Fanfare Fidelis,  bij ons uit de wijk, en De Nassau Harmonie. Ook was er contact en overleg met Iris Stolk, cultuurcoördinator in de Haagse Beemden. Via haar kwamen we in contact met het Grote Broer project en met Paul Kruis van de Nieuwe Veste. Voor de opening van het muziekproject hebben we hulp gehad van de eindexamenband van het Markenhage College. Zij hadden een repertoire van bekende liedjes ingestudeerd.
Met al deze hulp en inzet van onze eigen collega’s kwam er een druk en veelzijdig programma tot stand. Waarin kinderen muziek beleefden en er veel over leerden.
Zo maakten alle kinderen zelf een muziekinstrument en leerden ze er een muziekstuk mee maken. Met Paul Kruis als dirigent.
De kinderen van de groepen 7 en 8 maakten zelf een Rapp en een Beat samen met 2 jongemannen van het Grote Broer project. Alle leerlingen leerden in deze projectweek een nieuwe schoollied, en begeleidde zichzelf op diverse instrumenten. Dit alles ingestudeerd door Jan van Rijckevorsel van “Het Muziekhuis”. Op vrijdagmiddag 20 maart  presenteerde de hele school het lied aan ouders en andere belangstellenden.
Naast heel veel praktisch bezig zijn is ook de theorie niet vergeten. De groepen 1 t/m 4 gingen aan de slag met muzieknotatie  en de groepen 5 t/m 8  kregen een prachtig boekwerkje voorgeschoteld over muziekgeschiedenis. Dit alles samengesteld door eigen collega’s van de werkgroep.
De Fanfare en de Harmonie kwamen naar school voor diverse  workshops, en daarmee hopen we dat er kinderen warmgelopen zijn om een instrument te leren bespelen.
Aansluitend hebben we op zaterdag 21 maart een Open Dag gehouden. Iedereen mocht komen kijken, luisteren en muziek maken. Dankzij diverse gasten en leuke activiteiten  was dit een hele geslaagde,gezellige dag.

Wij hopen als werkgroep  Groot Project alle collega’s en kinderen inspiratie te hebben meegeven voor het muziekonderwijs op De Werft de komende tijd.
Want samen muziek maken schept een band! 

© Cultuurwinkel Breda