Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
19 12 2019
de Stilte wint Kijk|Kunst-kup
Een feestelijke verrassing tijdens de presentatiedag van de Stilte:

Kunstgebouw reikt de Kijk|Kunst-kup uit voor een van onze 1-2tjes


De dansvoorstelling 1-2tjes Ives Thuwis is de beste schoolvoorstelling op basis van de waarderingen van leerkrachten en leerlingen van de basisscholen die deelnemen aan het Kijk|Kunst programma van Kunstgebouw in Zuid-Holland. De voorstelling werd door 67% als ‘uitstekend’ beoordeeld en door 33% van de leerkrachten als ‘goed’! Ook de leerlingen gaven een hoge waarderingen. Sinds 2013 is het 1-2tje Ives Thuwis al 220 maal gedanst in de scholen van Zuid-Holland.

Dansvoorstelling 1-2tjes Ives Thuwis

Professionele dans is voor de meeste kinderen niet iets wat ze van thuis meekrijgen. Dat hebben de makers van de Stilte goed begrepen. Door een kleine voorstelling te maken, die gewoon op school kan komen spelen, creëren zij een kans voor leerlingen om kennis te maken met professioneel danstalent.

De voorstelling begint met een zittende danser met op de achtergrond het geluid van onweer en regen. Verveelt de danser zich? Voelt hij zich alleen? Wanneer er een tweede danser binnenstapt wordt alles ineens anders. De leerlingen kunnen bij het zien van deze voorstelling hun fantasie de vrije loop laten

De leerlingen zitten aan drie zijden om een rode dansvloer van 3 bij 3 meter. De dansers zijn bijna aanraakbaar dichtbij. Er volgt een dansduet van 10 minuten. Het blijft niet bij kijken alleen. Na de voorstelling praat de docent van de Stilte kort met de leerlingen na en gaan de leerlingen, onder leiding van een workshopdocent, ook zelf aan de slag.

Choreograaf Ives Thuwis

1-2tjes is de verzamelnaam van verschillende dansduetten van de Stilte die door steeds andere choreografen gemaakt worden. In dit 1-2tje is het de beurt aan de choreograaf Ives Thuwis-De Leeuw. In zijn choreografie laten de dansers zien hoe zij op een regenachtige middag hun verveling verdrijven.

Ives Thuwis-De Leeuw is als acteur, choreograaf en regisseur verbonden aan het Gentse Nevski Prospekt. Voorheen was hij werkzaam bij het Gentse huis voor de podiumkunsten, Kopergietery.

Dansgezelschap de Stilte

De Stilte is een professioneel dansgezelschap dat zich volledig richt op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. Het gezelschap telt 12 dansers en presenteert jaarlijks 200 voorstellingen, 450 dansduetten en 1.100 workshops. Het gezelschap is een graag geziene gast op buitenlandse podia. Inmiddels hebben 40 landen kennisgemaakt met de Stilte. De Stilte maakt voorstellingen met academisch geschoolde moderne dansers onder artistieke leiding van Jack Timmermans. De gelaagdheid maakt de producties van de Stilte geschikt voor jong en oud.

Reacties van de scholen:

“Het is goed dat kinderen in aanraking komen met dingen waar ze niet of niet vaak naar toe gaan. De kinderen konden zelf ook actief mee doen, dat was heel goed.”
“Heel professioneel en heel goed gewerkt met de kinderen. Kinderen ook actief betrokken. Heel waardevol!!!”
“Erg leuke voorstelling! Fijn dat de kinderen ook veel konden doen, de dansers en begeleiding wisten ze ook goed hierin mee te nemen.”
“Het was voor de groep heel erg leuk omdat de kinderen ook zelf mee mochten dansen. Degene die de leiding had deed dit heel erg goed. De kinderen en leerkrachten hebben ervan genoten.”

Kijk|Kunst-kup

Bijzonder aan Kijk|Kunst-kup is dat niet het publiek of een vakjury de winnaar bepaalt, maar leerkrachten en leerlingen. Een prijs die helemaal gericht is op cultuuronderwijs dus.
Goed nieuws voor de deelnemende scholen aan Kijk|Kunst die 1-2tjes Ives Thuwis nog niet gezien hebben: dit jaar zit de voorstelling weer in de programmering. 

© Cultuurwinkel Breda