Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
21 03 2017
De Muziekimpuls bij BS de Klokkebei
Lizet van Beek, projectmedewerker Muziekimpuls bij Stichting Nieuwe Veste, deelt met ons haar ervaringen bij BS de Klokkebei. Deze school koos voor een verbinding tussen muziek en dans vanuit een structurele samenwerking met 3 aanbieders: De Stilte, Holland Opera en Nieuwe Veste. De komende 3 jaar neemt daarin het receptieve vermogen een belangrijke plaats in vanuit de volgende gedachte: Als kind en leerkracht geïnspireerd worden door het meemaken van prachtige producties van professionele gezelschappen, wie wil dat nu niet. Daarvan krijg je toch zin in zelf dansen, zingen en musiceren. Ben je nieuwsgierig naar haar bevindingen?

Als kind en leerkracht geïnspireerd worden door het meemaken van prachtige producties van professionele gezelschappen, wie wil dat nu niet. Daarvan  krijg je toch zin in zelf dansen, zingen en musiceren.

Lizet: “Op mij hadden de voorstellingen van de Stilte en Holland Opera dat effect zeker. Ik zag Roodhapje van Holland Opera op het podium van de middenzaal van Chassé theater. Fijn om een voorstelling te zien in een ruimte die toegerust is voor het medium muziek-theater: goed zicht, mooie belichting, fijne akoestiek en geluidstechniek en een podium wat geschikt is voor het prachtige decor van het gezelschap. De leerlingen waren middels de (digitale) lesbrief voorbereid op wat komen ging; ze hadden de verschillen gehoord tussen de operastem en de popmuziekstem, een zangonderdeel uit de voorstelling ingestudeerd, gereflecteerd op het onderwerp en hun idee gevormd waarom Roodkapje hier Roodhapje heette. En toen was er die prachtige voorstelling die een mengeling was van Opera en Heavy Metal uitgevoerd door fantastische zangers en dito 2 mans band + Hammond!  Ik zag een ademloos publiek zonder probleem genieten van een opera met modern klassieke muziek; niet het meest in het oor liggende melodieën en echte opera recitatieven. En ik dacht: zie je wel: opera is niet moeilijk, opera is leuk!

Bosch in Bed zag ik in de grote zaal van De kring in Rozendaal voor de groepen 8. Hallucinaties á la Jeroen Bosch vanuit een ziekenhuisbed verbeeld door dansende blazers en klinkende dansers. Wederom een schitterende voorstelling waarin dansers van de Stilte zich verbonden met de blazers van Artvark, waarin te zien is hoe De Stilte, initiatiefnemer van deze voorstelling, de verbinding met muziek serieus neemt. Voor veel achtste groepen een eerste kennismaking met moderne dans en jazzmuziek.

In de speelzaal van de Klokkebei maakte ik mee hoe klas 4a het programma 3 x3 van de Stilte i.s.m. Muzieklab beleefde. Een combinatie van waarnemen en zelf doen. Ook hier weer kinderen die uiterst geconcentreerd naar een voorstelling keken waarin elektronische muziek, abstracte geluiden en moderne dans samenkomen. Daarna was het  jezelf uitdrukken, een verhaal vertellen, in een combinatie van  klank en beweging; de klas ging er  met veel enthousiasme mee aan de slag o.l.v. danser, musicus en dansdocent.

De Klokkebei biedt haar leerlingen naast deze voorstellingen een aantal danslessen door docenten van de Stilte en muzieklessen door docenten van Nieuwe Veste ter voorbereiding en verwerking van de voorstelling. Per klas 10 lessen die aanzetten het geziene en gehoorde zelf in praktijk te brengen, en te komen tot eigen klank en beweging. Naar mijn mening een prachtige inzet van de Muziekimpuls-gelden waarin de culturele aanbieders eens tot een daadwerkelijke samenwerking zijn gekomen. De voorlopige programmering is voor 3 jaar (duur van de impuls) met de intentie deze samenwerking te verduurzamen en te borgen in het curriculum.

De culturele aanbieders en de school hebben hun opdracht muziek te verstevigen in het onderwijs hier op een bijzondere manier vormgegeven en met aandacht een programma samengesteld waar alle partijen trots op kunnen zijn. En wat betreft de leerlingen: het moet toch fantastisch zijn wanneer je als kind na 8 jaar de basisschool verlaat met zo’n mooie leerlijn dans-muziek in je rugzakje. Dan ga je vast anders kijken en luisteren naar de wereld en je er vrijer in bewegen".
3x3 De Stilte ism Muzieklab


 

© Cultuurwinkel Breda