Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
09 03 2017
Cultuureducatieprogramma: De Vrede van Breda
Precies 350 jaar geleden werd de Vrede van Breda (1667) getekend. Dit akkoord maakte een einde aan de Tweede Engelse Oorlog en zorgde ervoor dat Suriname definitief een Nederlandse kolonie werd en Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) werd Engels grondgebied. Deze zomer wordt dit groots gevierd in onze stad. Stedelijk Museum Breda en Graphic Matters bieden een educatieprogramma rondom de Vrede van Breda aan voor groep 6/7/8 primair onderwijs en voor het voortgezet onderwijs. Het programma start met "Breda Kleurt" in april en eindigt met "Flags of Peace" in oktober.

“Breda Kleurt” is het cultuur programma, ontwikkeld bij de tentoonstelling “De Vrede van Breda” in het Stedelijk Museum Breda. De tentoonstelling toont een aantal prenten van de Vrede van Breda van Romeijn de Hooghe die ingekleurd zijn door kunstenaars, comic- en striptekenaars. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Vrede van Breda in een hedendaagse vorm. Het educatieprogramma “Breda Kleurt” bestaat uit een klassikale les en een les en rondleiding in het museum. In de voorbereidende les leren de leerlingen over de Vrede van Breda en over beeldtaal van vroeger en nu, over afsetters en comictekenaars. Leerlingen gaan kleurplaten ‘inkleuren’ en deze in het museum onder begeleiding van een museumdocent samen met de klas cureren. De selectie van de vak- en kinderjury is in de zomer te zien in de tentoonstellingsruimte in ons Stedelijk Museum Breda.  

Dit educatie programma is geschikt voor primair onderwijs (groep 6/7/8) en voortgezet onderwijs (onderbouw). De groepen 1 t/m 5 primair onderwijs en voortgezet onderwijs bovenbouw kunnen deel nemen aan de kleurwedstrijd. Daarnaast wordt iedereen uitgenodigd om mee te kleuren aan “Breda Kleurt”. Ook in de Makersbase ben je van harte welkom om de creatieve mogelijkheden van nieuwe technologie in te zetten om tot een hedendaagse kleurplaat te komen. En tijdens de Nassaudag 5 juni kun je in het Kasteel van Breda meekleuren aan de grootste kleurplaten van Breda.

Graphic Matters (voorheen Graphic Design Festival Breda) ontwikkelt een educatief programma bij het project “Flags of Peace” een initiatief van ontwerpbureau Trapped in Suburbia. “Flags of Peace” toont 100 vredesvlaggen ontworpen door ontwerpers uit 100 landen. De vlaggen worden getoond tussen juli en september in het Chassépark en in oktober bij de Seeligkazerne. Deze presentatie stimuleert een dialoog over de betekenis van vrede en hoe je die betekenis visueel maakt met symbolisch gebruik van kleur en vorm. Daarmee wordt de Vrede van Breda een actueel thema. Dit educatieprogramma voor primair onderwijs (groep 6/7/8) bestaat uit een ontvangst en dialoog bij de vlaggen en een lesbrief voor in de klas. Aan de hand van de lesbrief gaan leerlingen zelf aan de slag met het maken van ‘vredesvlaggen’. Per klas ontstaat er een vlaggenlijn die tijdens het festival getoond wordt. De eerste 20 klassen die zich aanmelden kunnen gratis mee doen. Voor andere groepen biedt Graphic Matters de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding het programma in te plannen. Het programma kan ook geschikt gemaakt worden voor VO onderbouw en bovenbouw.

Meedoen aan het educatieprogramma De Vrede van Breda? Stuur een mail naar josje@stedelijkmuseumbreda.nl 

© Cultuurwinkel Breda