Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
nieuws
01 02 2016
2016: Jheronimus Bosch-jaar
Het Bosch-jaar is van start! En dat biedt kansen voor het (cultuur)onderwijs in en rond Breda. Cultuurwinkel maakt een selectie uit het aanbod.

Met het Boschjaar wordt de vijfhonderdste sterfdag van Jheronimus Bosch herdacht. Het ambitieuze meerjarenprogramma Jheronimus Bosch 500, vol sociaal-culturele, wetenschappelijke en artistieke activiteiten, (her)bevestigt Jheronimus Bosch' plaats in de absolute top van de Nederlandse meesters. 


Bosch aanbod in Breda

Bosch in bed (juni 2016, Chassé Theater, PO)
De Stilte i.s.m. saxofoonkwartet Artvark
Een wonderbaarlijke muziektheatervoorstelling waarin de fantasie van Jheronimus Bosch in klank en beeld tot leven komt.Prachtige dans, meeslepende muziek en ongelofelijke gebeurtenissen staan garant voor een zinderende theaterervaring. Het is een bonte bedoening waarin verzinsels en echte gebeurtenissen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Surrealistisch als de schilderijen van Jheronimus Bosch. De dansers van de Stilte en de musici van Artvark halen met hun gezamenlijke voorstelling alles uit de kast om de poorten naar je fantasie verder open te zetten. Bereid je voor op saxofoons die kunnen fluisteren, gillen en roezemoezen. En lichamen die moeiteloos transformeren van engelen in clowns.

Tentoonstelling Nieuwe Lusten + Ganzebosch (april-dec 2016, MOTI)
MOTI i.s.m. Nieuwe Veste en Bibliotheek Breda
De Tuin der Lusten wordt in een nieuwe, visuele vorm tot leven gewekt en de symboliek van het oorspronkelijke werk wordt vertaald naar de hedendaagse beeldtaal. MOTI heeft vier (digitale) kunstenaars uitgenodigd om het doek visueel te herinterpreteren. Hierdoor ontstaat er een groot bewegend landschap. Op de patio kun je het levensgrote familiespel Ganzebosch spelen. Leer stap voor stap wat symbolen vroeger betekenden en waar ze nu voor staan. Bij slecht weer kun je in het Café komen leren en spelen!
Naast de tentoonstelling verschijnt er in april een boek met 22 essays door vooraanstaande Nederlandse schrijvers die elk een onderdeel van de Tuin der Lusten interpreteren. Voor het voortgezet onderwijs is er aanbod met voorbereidings- en verwerkingslessen, museumbezoek met interactieve inleiding, een talkshow junior en een workshop beeld battle. Heeft u als school interesse om mee te denken bij het educatie aanbod rondom de tentoonstelling Nieuwe Lusten of een programma op maat te maken? Neem dan contact op met josje@motimuseum.com of r.noel@breda.nl

 

Koekeloeren (23 febr-22 maart, Bibliotheek Zuid, PO)
Bibliotheek Breda
Kinderen gaan kijken, begrijpen en doen naar aanleiding van het schilderij ‘Goochelaar’ van Jheronimus Bosch in de bibliotheek. Ze worden door de bibliotheekmedewerker meegenomen in kijken naar kunst en het begrijpen van de tijd waarin dit schilderij gemaakt is. Er wordt gebruik gemaakt van het boek ‘Schetsboek van Jeroen Bosch', geschreven door Annemarie Bon en geïllustreerd door Marie José van der Linden.

Kijkdoos-wedstrijd (deadline 24 maart, PO)
Maak met je klas een kijkdoos en zorg dat deze af is voor 24 maart. Stuur een mail naar: i.stolk@breda.nl. De kijkdozen van jullie klas worden dan opgehaald voor de expositie in St. Nieuwe Veste op 3 april. Meer informatie over de kijkdoos vind je via onderstaande link. 
Let op! Vijf klassen uit Breda kunnen (gratis!) aan de slag, om onder begeleiding van kunstenaar John van Gils, één hele grote kijkdoos te maken. Ook deze zal geëxposeerd worden op 3 april en kan een prijs winnen. Wil jij één van deze klassen zijn, stuur dan een mail naar i.stolk@breda.nl!
Zie hier het resultaat van de kijkdozenwedstrijd!
 

Bosch aanbod buiten Breda

Kunstklankroute Walk With Me
Het Zuidelijk Toneel
Muzikale en historische wandeling door de gedachtewereld van Bosch . De leerlingen lopen door Den Bosch en  horen via een iPad een compositie van tekst en geluid, waarbij elke stap die ze zetten invloed heeft op wat ze horen. De muziek ligt als het ware verspreid door de stad waar de leerlingen doorheen lopen. Zo creëren ze een eigen soundtrack bij de beeldende gedachtenwereld van Jheronimus, met de historische binnenstad van ‘s-Hertogenbosch als een filmisch decor. Voor het onderwijs is er een scholenversie van deze kunstklankroute. Hiervoor wordt, in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch, een aangepaste applicatie ontwikkeld waarmee de leerlingen aanvullende informatie en opdrachten krijgen ter verdieping van de Walk With Me ervaring. 

BoschPlay (VO)
Bureau Babel i.s.m. Helicon VMBO Den Bosch, Gamestudio Blewscreen, Wave of Tomorrow, Erik van Drunen en De Muzerije.
Wek in BoschPlay je eigen 2D karakter tot leven tijdens een animatieworkshop door professionele gamedesigners. BoschPlay bestaat uit drie onderdelen. Onderdeel één vindt plaats op school, door de eigen docent(en) beeldende vorming. Tijdens het tweede onderdeel worden de gamekarakters gedigitaliseerd. In het laatste onderdeel ontmoeten alle gamekarakters elkaar in de BoschPlay-game op het grote doek. In de game - geïnspireerd op het schilderij De zeven hoofdzonden van Jheronimus Bosch - worstelen leerlingen zich door de hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, woede en luiheid heen. De game is ontwikkeld binnen de Culturele Ladekast, doorlopende leerlijn voor cultuureducatie en draagt bij het receptief, creërend en analyserend vermogen van leerlingen. 


Bosch boeken en meer!

Het boekje Kik is op Mik van Sietske Mol en Sarike van Wijgerden is vanaf nu te koop en ook Jeroen Bosch Stadssafari van Mirjam van der Ven is uit! 
Daarnaast was Het Schetsboek van Jeroen Bosch van Annemarie Bon en Marie Jose van der Linden er al even. Vanaf nu download je hier de bijbehorende lesbrief.
Of speel Het Zevenzondenspel, dat zich afspeelt in de Tuin der Lusten. Iedere deelnemer speelt een karakter uit het schilderij en gaat op weg naar zijn eindbestemming: Paradijs, Hel of Tuin.

Je merkt, net als het werk van Bosch is het educatieve aanbod onuitputtelijk! Voor een compleet overzicht van alle educatie projecten ga je naar www.bosch500educatie.nl 

© Cultuurwinkel Breda