Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
Vaardigheidstraining Muziek
De training biedt inspiratie en tools voor leerkrachten die aan de slag gaan met de leerlijn muziek. Daarnaast biedt het de leerkracht handvatten om de culturele vermogens in te zetten, praktische lesideeën en -inhouden en instructies en ontwikkeling van muzikale vaardigheden van de leerkracht. De reeks trainingen kan ook worden ingezet op scholen die de Muziekimpuls subsidie hebben ontvangen.

Kosten:Trainingen als teamscholing: prijs in overleg.
 

VT I: melodie basis: Boomwhackers
Datum: ntb
Locatie: Nieuwe Veste.

We nodigen muzikant, consulent en docent Harry Hendriks uit om jullie vaardig te maken met de Boomwhackers en jullie leuke  werkvormen met deze, bij kinderen zo populaire, instrumenten te laten ontdekken. Na afloop krijgt iedere school van ons een set Boomwhackers. (1 set per school) Dan kan er meteen mee worden geoefend in eigen klas. Boomwhackers kunnen worden gebruikt ter ondersteuning en of voorbereiding van alle programma’s in de leerlijn Muziek van De Ontdekking en zijn inzetbaar voor alle groepen; dat maakt ze zo leuk. 

VT II: Muziek: een vak apart? of………..
Datum: ntb
Locatie: Nader te bepalen

Kan muziek ook een middel zijn om andere vakken te versterken? De koppeling taalvaardigheid en zingen behoeft nauwelijks uitleg, tellen en ritmische oefeningen evenmin. Maar ook Wereldoriëntatie en Wereldmuziek zijn naadloos op elkaar aan te sluiten. En wat denk je van techniek en muziek.
Welke instrumenten kunnen wij maken met de materialen uit onze omgeving en wat moet je weten om een instrument te maken. Hoe verhouden de componenten snaarlengte, klankkastgrootte, pijpengte, materiaalkeuze zich tot toonhoogte of klankkleur eb hoe krijg je trilling. Hoe worden deze klanken tenslotte muziek? We zijn gaan onderzoeken, experimenteren, fabriceren en musiceren.
Dit alles onder leiding van Bert van Bommel, opgeleid als musicus én onderwijzer en oprichter van Tutti Timbri.

VT III: Componeren
Datum: ntb
Locatie: Popcorner Breda, Stadionstraat 9a 4815 NC Breda (naast het NAC stadion)

Je eigen muziek ontwerpen; hoe doe je dat? Hoe kunnen we hierbij eigentijdse media inzetten? In deze training gaan we kijken hoe je je klas kunt coachen in het vervaardigen van eigen muziek; zelf een song of een sound  maken, ook wel Songwriting en beatcreation genoemd.
Naast het gebruikelijke popinstrumentarium ga je ook werken met samples en andere elektronische geluiden. We zijn hiervoor te gast bij Popcorner Breda, waar hun eigen docenten de vaardigheidstraining zullen verzorgen.

VT IV: Praktisch invullen van leerlijnmuziek en 123ZING
Datum: ntb
Locatie: De Nieuwe Veste

Deze training staat in het teken van de toepassingsmogelijkheden van 123 ZING in combinatie met de 3 voorgaande trainingen.  123ZING heeft hun methode uitgebreid tot complete leerlijn muziek methode. We gaan in deze training bekijken hoe je daar zelf mee aan de slag kunt in de klas en hoe je de opgedane kennis uit de 3 voorgaande trainingen daarin kunt toepassen. We oefenen met muzikale vaardigheden als ritme en melodie, gebruikmakend van de instrumenten uit eerdere trainingen en maken kennis met de Ukelele als instrument om in te zetten voor je muziekles.

Middels deze training ervaar je hoe je meer verdieping kunt geven aan de liedjes en ze zodanig in kunt zetten t.b.v. een  complete leerlijn muziek. Na afloop krijgen deelnemers een Ukelele mee.
 

Meer informatie?
Neem contact op met Lizet van Beek (ed.van.beek@breda.nl).

Ook als je naast deze vaardigheidstraining behoefte aan een specifiek scholingsaanbod over Beeldcultuur, neem dan contact op met Lizet van Beek.
Informatie over scholing t.b.v. cultuureducatie algemeen, zie scholing en studiedagen voor leerkrachtendocenten en educatieve medewerkers 

© Cultuurwinkel Breda