Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
Kijkwijzer
De Kijkwijzer is een instrument dat leerlingen middels vier vragen stimuleert actief en kritisch naar beeld te laten kijken.

De vragen gaan in op de afbeelding, het creatieproces, de maker en de context van het beeld en geven zo vier invalshoeken voor een waardevolle discussie in de klas. De vier vragen vormen de basis van de leerlijn Beeldcultuur. 

Kijkwijzer digitaal
Naast de papieren Kijkwijzer is er digitaal instrument voor scholen ontwikkeld door Cultuurwinkel Breda. Deze is inmiddels beschikbaar via kijkwijzer.cultuurwinkelbreda.nl. In de digitale versie kun je zelf beeld uploaden in een eigen omgeving en zo klassikaal bespreken. Onderstaand instructiefilmpje laat je zien hoe dat werkt.

Les beeldlezen
Gebruik de Kijkwijzer ter voorbereiding aan een museumbezoek of andere culturele activiteit. We geven daarvoor een lessuggestie, zie onderstaand document. Natuurlijk zijn er meerdere toepassingen mogelijk, wij horen het graag als jij de Kijkwijzer inzet bij een les of cultuureducatief aanbod!

TIP! Gebruik de Kijkwijzer tijdens Nieuwsbegrip. Door het beeldlezen te koppelen aan de (wekelijkse) nieuwsfoto, heb je een mooie regelmaat en borging van beeldlezen op school!
Kijkwijzer Instructiefilm


 

© Cultuurwinkel Breda