header_wide.gif
Editie: Extra editie voor voortgezet onderwijs: cultuureducatieaanbod 2012/2013 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Plan nu cultuureducatie voor 2012- 2013

Het nieuwe aanbod voor schooljaar 2012-2013 staat namelijk op onze site!

Ook voor het aankomende schooljaar hebben de culturele instellingen verrassende activiteiten ontwikkeld om de (creatieve) vakken op school extra inhoud en beleving te geven. Maar liefst 23 aanbieders, die willen en kunnen aansluiten bij de verschillende disciplines op school.

Cultuurwinkel Breda zet hieronder het aanbod voor je op een rij per discipline.

Kijk vooral voor het gehele aanbod op onze site. Mis je iets? Laat het ons weten!


Architectuur

Bij MOTI bekijken de leerlingen tijdens de GRAPHIC CITY TOUR de korte film Kapitaal, die bestaat uit beelden over beeldcultuur en (grafische) vormgeving in het straatbeeld van de stad Breda. Daarna bezoeken ze de tentoonstelling 100 Years of Dutch Graphic Design. Bij dit bezoek ligt de nadruk op dragers van beeld en informatie die ze tijdens de stadstour door Breda zelf gaan opzoeken.

Electron en de Nieuwe Veste hebben ook aanbod rondom architectuur.


Lees verder

Grafisch ontwerp

Dit jaar is visueel verhalen vertellen het thema bij het Graphic Design Festival Breda 2012. Het festival is van 19 t/m 23 september op diverse locaties in de stad (park-kasteelplein-Reigerstraat-MOTI). De verschillende projecten zijn te bezoeken met groepen aan de hand van een speciaal uitgezette route.

De Nieuwe veste, MOTI, Electron en Stichting Urban Brabant hebben ook aanbod onder deze noemer.


Lees verder

Film

Het Chassé Theater heeft een aantal nieuwe lessen ontwikkeld.  Leren film maken, waarbij de leerlingen leren wat er bij het film maken allemaal komt kijken onder leiding van een externe filmdocent.het lespakker Leren film kijken is bedoeld om leerlingen te helpen bij filmanalyse en filmbeschouwing.

Kijk ook bij de Nieuwe Veste, Bikcollectief en Stichting Urban Brabant voor meer film-aanbod.


Lees verder

Dans

Stichting Dansnest heeft een nieuwe productie RIJP. Het verhaal speelt zich af in een supermarkt met 60 blauwe kratten als decor. Een dansvoorstelling met een vleugje theater gecombineerd met een workshop. Hierdoor krijgen de leerlingen beter inzicht in een creatieproces en raken ze bekend met de beweegreden van de dansers.

Andere educatieve dansproducties vind je bij Projects Unlimited, De Stilte, Stichting Urban Brabant, Capoeira, muziek en acrobatiek en Oogpunt.


Lees verder

Design

Premsela biedt in het kader van de tentoonstellingen in het Designhuis een educatieprogramma voor vmbo-, havo-, vwo- en het mbo-onderwijs aan. De leerlingen nemen onder leiding van museumdocenten een kijkje in de wereld van design.
Het educatieprogramma bestaat uit een aantal lesopdrachten ter voorbereiding, een rondleiding, een workshop en een lesopdracht ter afsluiting. De lesopdrachten kunnen ook op school plaatsvinden.

MOTI, Kunstbende en Stichting Urban Brabant verzorgen ook aanbod bij de discipline design.


Lees verder

Muziek

Het project Componeren in de klas laat leerlingen op actieve wijze kennismaken met muziek in het algemeen en het symfonieorkest in het bijzonder. Het project wordt indien mogelijk gecombineerd met een bezoek aan een concert of repetitie van Het Brabants Orkest.

Andere muziekprojecten en activiteiten vind je bij Stichting Urban Brabant, het Gypsy festival en Popcorner Breda.


Lees verder

Literatuur

De Bibliotheek Breda verspreidt in het kader van Nederland Leest in november De Donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans. Alle leden van de bibliotheek ontvangen een exemplaar. De leerlingen die meedoen aan Nederland Leest Live! gaan van te voren aan de slag met creatieve opdrachten. De beste uitwerkingen krijgen een plek in het programma Nederland leest Live!

Theater van de verloren tijd biedt een programma rondom poezie.


Lees verder

Foto

Ben jij wel zoals ik jou zie? Wat ‘lees’ je allemaal in een foto?
Verandert je beeld van de werkelijkheid wanneer je er anders naar kijkt, iets toevoegt of wijzigt? Jongerenproject Photobreda 2012 behandelt o.a. illusie in de (reclame)fotografie en licht verschillende fotografische technieken toe aan de hand van inspirerende voorbeeldfoto’s van exposerende fotografen.

Meer over fotografie? Stichting Urban Brabant en Bikcollectief hebben ook programma's die hierbij aansluiten.


Lees verder

Nieuwe media

Het is dé plek waar leerlingen op een actieve, leerzame maar ook toegankelijke manier kennis kunnen maken met digitale kunst. Op het E-Pulse Festival krijgen jongeren een unieke kans om de ongekende creatieve mogelijkheden met de computer te ontdekken en ervaren ze dat kunst wel degelijk dynamisch kan zijn.

Het Bikcollectief, Graphfic Design Festival Breda en de Nieuwe veste bieden ook programma's bij het thema nieuwe media.


Lees verder

Beeldende kunst

Electron heeft een activiteit die helemaal aansluit bij nu zo populaire stroming Urban arts. Guerilla arts, back to the future. Een guerrilla- of interventiekunstenaar bedenkt een toevoeging in de openbare ruimte. Gewoon straatmeubilair krijgt opeens een andere functie waardoor we anders gaan kijken naar onze dagelijkse omgeving. De leerlingen leren over het ontstaan van deze kunstvorm. Ze bekijken voorbeelden en ontdekken de boodschappen van de kunstenaars. Natuurlijk gaan ze ook zelf aan de slag. 

Atelierbreda,  BIKcollectief en Nieuwe Veste hebben ook beeldende kunst op het menu.


Cultureel erfgoed

Het Breda's Museum heeft voor een aantal disciplines nieuw aanbod ontwikkeld. Zoals de workshop 'Turfschip van Breda' met een dramales of rap van het Wilhelmus. De leerlingen starten met een interactieve rondleiding door de tentoonstelling ‘De stercke Stadt Breda’. In de tentoonstelling zijn verschillende erfgoedvoorwerpen te zien, zoals maquettes, beelden en schilderijen, die verbonden zijn met het Turfschipverhaal.  Hierna gaan de leerlingen in gesprek met een acteur of rapper en  zelf aan de slag met het tijdsbeeld van toen en nu.

 


Mode

Kleding van nu heeft een andere functie dan de kleding die vroeger werd gedragen. Bij het Breda's museum ga je kijken waarom dit is veranderd en welke functie kleding nu heeft. De leerlingen starten met een interactieve rondleiding door de tentoonstelling ‘De stercke Stadt Breda’. Aan de hand van deze rondleiding maken de leerlingen kennis met het leven was van een soldaat tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Na de rondleiding gaan de leerlingen aan de slag met een ontwerper en gaan zelf aan de slag met het ontwerpen van kleding.


Theater

Seks is overal. Iedereen doet het en in de media is het een geliefd en vaak terugkerend onderwerp. Voor jongeren lijkt seks niks nieuws. Maar is dat wel zo? Loveland - interactieve theatervoorstelling over seksualiteit en liefde zoomt in op de persoonlijke ervaringen van jongeren met seksualiteit. Na de voorstelling volgt een interactief gedeelte waarin PlayBack de jongeren uitnodigt op de spelvloer en uitdaagt tot een gesprek.

 


Wie gaat dat betalen?

Elke school heeft haar eigen regeling om het programma cultuureducatie te financieren.
Cultuurwinkel Breda informeert je over de ontwikkelingen romdom de cultuurkaart.
En over de mogelijkheden van subsidie.
Als je nog vragen hebt, neem gerust contact met ons op.


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer