header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief juni 2017 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Genoeg te beleven!

Ben je nieuwsgierig naar de eindexamen kunstwerken van onze VO leerlingen en raak je graag geinspireerd door deze jonge kunstenaars? Het werk van de leerlingen is absoluut de moeite waard om gezien te worden. Bovenbouwers in het PO kunnen strijden om de titel "Meest mediawijze klas". Zie je dat zitten, doe dan mee! Verder in deze nieuwsbrief o.a. een terugblik op het aangepaste programma op 24 mei, waar leerkrachten, vakdocenten en pedagogisch medewerkers stappen zetten op weg naar co-creatie in het cultuuronderwijs. Erfgoed Brabant verrast ons opnieuw met een paar prachtige programma's Erfgoededucatie. Speciaal voor onze lezers in het VO: op 21 juni aanstaande zien we je graag bij onze netwerkbijeenkomst De Ontmoeting. Expositie Dromenvanger

Ontdek de dromen en ideeën van eindexamenleerlingen beeldende vorming in de expositie Dromenvanger. De expositie wordt feestelijk geopend door Dingeman Kuilman, algemeen directeur van Stedelijk Museum Breda, op dinsdag 13 juni om 17:00 uur in Stadsarchief Breda, Aanmelden kan door een email te sturen naar:  educatie@stedelijkmuseumbreda.nl

Expositie Dromenvanger duurt van woensdag 14 juni t/m dinsdag 11 juli 2017.
Voor openingstijden kijk op de website van het Stedelijk Museum Breda. 


 


Lees verder

Wie wordt de meest mediawijze klas van Nederland?

Leraren van groep 7 en 8 kunnen hun klassen vanaf vandaag inschrijven voor MediaMasters 2017/2018. MediaMasters leert leerlingen, ouders en leerkrachten meer over sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. Aangemelde klassen strijden met elkaar om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.


Lees verder

Ontwerpend en onderzoekend leren bij muziekonderwijs

Ritmes klappen, een muziekcompositie maken en uitwisselen wat er op de diverse scholen gebeurt tijdens de 3-jarige Muziekimpuls. Op 24 mei 2017 wisselden 20 deelnemers uit diverse werkvelden hun kennis uit tijdens de workshop 'Ontwerpend en onderzoekend leren bij muziekonderwijs'.  Muziekdocent en Cultuurcoach Lizet van Beek (NV), Karin van Noort (BS St Maerte) en Luydgarde Rijnen (De Stilte) leidden de workshop.


Lees verder

Visie op cultuuronderwijs

Hoe kruipt cultuureducatie in de vezels van alle betrokkenen? Leerkrachten, pedagogisch medewerkers, vakdocenten en andere spelers bij cultuuronderwijs ondervinden tijdens deze workshop op 24 mei de eerste stap van de Cultuurloper bij visieontwikkeling. Wat krijgt een kind, tijdens zijn eerste 8 levensjaren mee op cultureel gebied. Wat vinden de deelnemers belangrijk? Winst valt er te behalen door 'minder in hokjes te denken'. Maar hoe doe je dat?


Lees verder

Post-its, dikke stiften en grote witte vellen papier

Sinds september 2016 is de stichting Nutsbasisscholen in Breda aan de slag met het professionaliseren van de cultuureducatie op de vijf scholen. Hiervoor deed de stichting een aanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie en vroeg Nieuwe Veste als samenwerkingspartner in het proces. Na het formuleren van een visie op cultuuronderwijs op bestuursniveau en het informeren en enthousiasmeren van alle medewerkers tijdens een studiedag ligt de focus nu op de vijf afzonderlijke scholen.


Lees verder

Griezelen tijdens Kinderboekenweek 2017

Tijdens de Kinderboekenavond op 11 september 2017 bij Nieuwe Veste nemen we je mee in het thema Griezelen. De bekende schrijver Jozua Douglas geeft een presentatie over leesbevordering op jouw school. Meld je tijdig aan ivm het maximum aantal beschikbare plaatsen. Alle scholen ontvangen begin van het nieuwe schooljaar aanbod voor het afnemen van workshops voor diverse groepen op het gebied van beeldend, dans, muziek. Uiteraard allen in het teken van het thema Griezelen. 


Lees verder

Museumschatjes: gratis naar het museum met je klas!

In 2017 is er opnieuw een editie Museumschatjes. Dit jaar kunnen er nog meer leerlingen gratis naar het museum, want de inschrijving is verhoogd naar 50.000 leerlingen! De periode zal daarom ook verlengd worden. In april kregen alle scholen en musea een brief met informatie over hoe je kunt aanmelden. Aanmelden is mogelijk via de site van Erfgoed Brabant. Met Museumschatjes kun je met groep 5 t/m 8 gratis een museum bezoeken.

Kijk voor scholing en ander aanbod vooral op de website van Erfgoed Brabant. Teams die iets meer willen doen met erfgoededucatie komen daar zeker aan bod.


Lees verder

Robotica topic news!

De campagne Nederland Leest omvat ook een junior-editie waarbij  kinderen willen meepraten over thema’s van de toekomst. Dit jaar is het thema; robotica. Cyberboy van schrijfster Tanja de Jonge, is een spannend boek voor bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. Ga je graag met je groep aan de slag, meld je aan voor een pakket van 32 boeken en affiches. De kosten per pakket zijn  €18,- excl btw. Voor scholen met een BibliotheekopSchool zijn de pakketten voor groepen 8 gratis.

Heb je interesse: geef dit dan door aan de bibliotheek voor het PO:. a.segeren@nieuweveste.nl  en voor het VO  d.de.vries@nieuweveste.nl

Uiteraard ontvang je bij de boeken ook leessuggesties; wie het eerst komt, wie.....................


Lees verder

Ontmoeting VO

Het schooljaar is al weer bijna voorbij en de laatste netwerkbijeenkomst van Nieuwe Veste/Cultuurwinkel is in zicht. Tijdens de netwerkbijeenkomsten tijdens het schooljaar is er geschakeld tussen de vraag van het onderwijs en het aanbod van de culturele instellingen. 
Maar heb jij ook het gevoel veel te hebben "geschakeld" afgelopen jaar? Tussen droom en daad,  tussen collega's en leerlingen, tussen vaksecties? Schakel op 21 juni a.s. nog maar even door, want onze laatste netwerkbijeenkomst, De Ontmoeting, staat helemaal in het thema schakelen! Op een bijzondere manier, op een bijzondere locatie!

 


Lees verder

Maker Faire Meet-up

In aanloop op de Eindhovens Maker Faire in september, presenteert Makersbase op 13 juli 2017 de Maker Faire Meet- up, een klein maar fijne Bredase editie, om de smaak te pakken te krijgen.
De Maker Faire Meet-up is een samenkomst van creatievelingen, kunstenaars, designers, onderwijzers, docenten, tech-enthousiastelingen, hackers, hobbyisten, knutselaars, uitvinders, ingenieurs, wetenschapsclubs, studenten, software ontwikkelaars, game designers, en commerciële exposanten van alle leeftijden. Laat zien wat je maakt en deel wat je leert. Stel vragen, denk mee en vooral: inspireer elkaar!


Lees verder

Makersbase open voor VO

Op woensdag 10 mei presenteerde de Makersbase zich aan het voortgezet onderwijs. In deze creatieve werkplaats in Bibliotheek Breda komen moderne en traditionele technieken samen. Denk hierbij aan 3D-printen, robotica, programmeren, lasersnijden, film, animatie en vlogs.

Tijdens de Makersday op 10 mei inspireerde Arjen van der Meij, drijvende kracht achter Platform Maker education, de aanwezige docenten met eindeloos veel praktijkvoorbeelden. En natuurlijk werden docenten aan de slag gezet met verschillende maakactiviteiten. Wil je weten hoe de Makersbase ook jullie makersplaats kan worden?


Lees verder

Overig Nieuws

  • LKCA maakte per kunstdiscipline lijsten met links naar websites met lesmateriaal voor het PO. De LOL-lijsten vind je in de PO-portal in het vakje 'disciplines' of download de pdf's onderaan de lijst.
  • Ben je dol op theater en ben je graag buiten, dan is er goed nieuws. Op diverse plekken in de buurt van Breda zijn er de komende maanden mooie voorstellingen. Openlucht theater in Noord Brabant.
  • Uiteraard wijzen wij je ook graag op het Stilte Festival. Een prachtig dans-spektakel vanaf 13 juni in onze stad.
  • Vanaf 17 juni is ons Stedelijk Museum Breda weer open. Komt dat zien!

Cultuuragenda juni/juli

11 juni Start Peuterfestival

14 juni Eindexpo examen leerlingen VO

13 - 18 juni Stilte Festival

21 juni Ontmoeting VO

13 juli Makerfaire Meet-up


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer