header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief maart 2017 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Op wie stem je en wat valt er te kiezen?

In deze Nieuwsbrief nemen we je mee langs de diverse partijprogramma's. Op welke partij ga je stemmen? Neem je daarin het belang van Cultuureducatie mee? Uit het culturele aanbod van onze stad valt volop te kiezen. Lees meer over o.a. de educatieprogramma's rond de Vrede van Breda. Een akkoord dat precies 350 jaar gelden een einde maakte aan de Tweede Engelse Oorlog. Verder mogen diverse scholen zich verheugen op een toenemende kwaliteit van hun cultuureducatie. Zo blijkt uit de voorlopige resultaten van de onlangs gehouden enquete Cultuur met Kwaliteit (CmK). Vanuit de nieuwe koers van Stichting Nieuwe Veste, waar Cultuurwinkel Breda deel van uitmaakt, zetten we deze ontwikkelingen, samen met de culturele aanbieders in onze stad, volop voort. Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017

Op 15 maart aanstaande mogen we weer stemmen. Naast de verschillende initiatieven om jongeren bewust te maken van het belang van stemmen wijzen we je graag op een aantal mooie initiatieven. Cultuurwinkel Breda onderstreept het belang om vanuit de domeinen kunst, filosofie, erfgoed en maatschappijleer aandacht te schenken aan burgerschap, aan cultuurverschillen en aan het belang van stemrecht.  


Lees verder

Bosch in Bed in Chasse Theater

Met Bosch in bed bundelen de Stilte en Artvark hun krachten in deze betoverende voorstelling, die dit seizoen in verschillende theaters te zien en te horen. Op 12 maart in ons eigen Chasse Theater en vanaf 16 april in Tilburg. De voorstelling, geïnspireerd op de fantasierijke wereld van Jheronimus Bosch, speelt zich af in een ziekenhuis, een plek waar menigeen vroeg of laat een keer naar binnen ‘moet’. Een voorstelling voor jong en oud.


Lees verder

Viering de Vrede van Breda

Precies 350 jaar geleden werd de Vrede van Breda (1667) getekend. Dit akkoord maakte een einde aan de Tweede Engelse Oorlog en zorgde ervoor dat Suriname definitief een Nederlandse kolonie werd en Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) werd Engels grondgebied. Deze zomer wordt dit groots gevierd in de stad. Stedelijk Museum Breda en Graphic Design Festival Breda bieden een educatieprogramma rondom de Vrede van Breda aan voor groep 6/7/8 primair onderwijs en voor het voortgezet onderwijs.  Meedoen aan het educatieprogramma "De Vrede van Breda" is kosteloos en kan door een mail te sturen naar josje@stedelijkmuseumbreda.nl of info@stedelijkmuseumbreda.nl


Lees verder

Voorlopige resultaten enquête Cultuur met Kwaliteit

De voorlopige uitkomst van de enquête Cultuur met Kwaliteit (CmK), die in januari en februari werd gehouden onder een aantal scholen, laat in vergelijking met twee jaar geleden een groei zien. Zo worden er meer zaken in een lessenplan vastgelegd, is er vaker sprake van een vast budget voor cultuureducatie en zijn er meer scholen met een doorlopende leerlijn cultuureducatie.


Lees verder

Straatnamenproject: Wat vraag jij je af over jouw straat?

Wat vraag jij je af over jouw straat? Dat is de onderzoeksvraag die voor de brugklassers van scholengemeenschap De Nassau centraal staat tijdens het straatnamenproject. Middels het project gaan de brugklassers op zoek naar de verhalen, achtergronden en geschiedenis van de eigen straat. Het is een project van het Stadsarchief Breda ism Bibliotheek Breda. Myra Hekker, medewerker van de bibliotheek, vertelt er graag meer over.


Lees verder

Gedichtenwedstrijd rond Breda als “Parkstad”

Gedichten dag Breda 2017 presenteert een fraaie dichtbundel Straten, stromen en struweel over Breda als “Parkstad”. Burgemeester Depla kreeg het eerste exemplaar, in aanwezigheid van de dichters, overhandigd. De betrokken dichters Olaf Douwes Dekker, Pien Storm van Leeuwen en Kees van Meel, zagen direct mogelijkheden voor het uitschrijven van een gedichtenwedstrijd onder VO leerlingen rondom het thema: Breda als stad met veel groen, parken, plaatsen om te dwalen. Hoe de dichterlijke ontboezemingen gestalte krijgen, is natuurlijk aan de dichters.


Lees verder

Zuiderwaterlinie Festival: Veldtocht van de verbeelding

Wie gaat er mee op verkenning? Tijdens het Zuiderwaterlinie Festival in het weekend van 8 en 9 april kun je op bijzondere locaties langs de linie op avontuur. In Breda, Ravenstein, Megen, Bergen op Zoom en Halsteren zijn routes samengesteld met theater, dans, muziek en poëzie.


Lees verder

Workshop poppenspel

Maak je graag kennis met het poppentheater? Kom dan naar de inspiratiemiddag op 12 april (gewijzigde datum) in Muzipo! Deze middag geeft je een kijkje achter de schermen en inzicht in de mogelijkheden om poppenspel in de klas toe te passen.


Lees verder

Vier pilotprojecten VO: schrijf je snel in.

Heb je zin in een leuk pilotproject om samen met je klas uit te voeren, lees dan de uitgebreidere informatie onder de 4 pilotprojecten waarbij de organisatoren op zoek zijn naar gemotiveerde docenten en leerlingen.

1. Dansnest: 'Performing the city’

2. De UItvindfabriek: 'Zelf een gezond drankje ontwerpen'

3. Scapetown: 'Stad vol raadsels en geheimen'

4. MEC Wolfslaar: 'Zero Trash: the movie'


Lees verder

Partner in participatie

Het beleidsplan van Stichting Nieuwe Veste ‘Partner in Participatie’ vormt voor de periode 2017-2020  de basis voor nieuwe afspraken met Gemeente Breda. Cultuurwinkel Breda maakt samen met Bibliotheek Breda en Nieuwe Veste deel uit van Stichting Nieuwe Veste en onderstreept het belang van de verbindende rol op het gebied van cultuureducatie en -participatie. Vanuit onderwijsthema's komen nu al prachtige verbindingen tot stand tussen de school en de schoolomgeving waarin het samen leren, kennis delen en kennis creëren centraal staan. 


Lees verder

Culturele agenda

09-03 12 maart Bosch in bed
16-03 philharmonie zuidnederland: concerten voor leerkrachten
23-03 Collegereeks kunst en filosofie ( 4 data )
25-03 Boekenweek t/m 02-04
29-03 Boekenweek Live
01-04 Maand van de filosofie
05-04 Studiedag ‘Muziek, daar zit wat in!’
08-04 Vlinderfabriek-theater-festival
11-04 Levensles: Peter van Uhm (theatercollege)
18-04 Expertmeeting Kazoo (Amsterdam)
27-04 Koningsdag 2017
30-04 Brabantse kunstbende finale 2017


Lees verder
 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer