header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief februari 2017 Blik op de toekomst Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Blik op de toekomst

Deze eerste nieuwsbrief kijken we naar wat 2017 ons te bieden heeft. Aan bod komen de Muziek Impuls regeling, die je dit jaar tot 1 april kunt aanvragen. We geven je inzicht in de diverse muziekmethodes die er inmiddels zijn. Ook staan we stil bij het vertrek van Femke van de Wiel. Zij was 7 jaar coordinator van de Cultuurwinkel en kijkt met ons naar de toekomst voor cultuureducatie in Breda. De komende vier jaar is opnieuw subsidie voor cultuuronderwijs toegekend is aan gemeente Breda. Nieuw in Breda is de Makersbase, de komst van het Stedelijk Museum Breda.

Werkt jouw school graag samen met Nieuwe Veste aan een voorstelling op locatie. Lees dan Kunst verbindt. Dat kunst verbindt wordt ook onderschreven door Jan Baanstra, zakelijk leider van dansgezelschap de Stilte. Hij  is vanaf  1 december 2016 lid van de Raad van Advies van Cultuurwinkel Breda.

Kortom een nieuwsbrief met de blik gericht op de toekomst!


Meer muziek op jouw school? Dat kan!

Wil je meer en structureler muziekles en ook plannen maken voor de langere termijn, dan is de subsidieaanvraag voor de Muziekimpuls een aanrader. Om in aanmerking te komen en er komend schooljaar mee van start te kunnen gaan, moet de aanvraag voor 1 april 2017 binnen zijn. Een aantal scholen in Breda zijn sinds 1 juni 2016 al aan de slag en vergroten de komende 3 jaar de vaardigheden bij de leerkrachten door samen te werken met muziek-  en dansdocenten, lokale popbands, brassbands en harmonieën. Ook biedt de 3-jarige regeling kansen om een doorlopende leerlijn uit te zetten, waardoor muziekonderwijs duurzaam verankerd is.


Lees verder

Muzieklessen maken tot een feestje. Welke methode kies je?

Meer muziek in de klas. Een leuk initiatief. Een fantastisch initiatief! Heel goed voor de kinderen. Ze leren bijvoorbeeld beter samenwerken, het is goed voor de motoriek en kan een positieve invloed hebben op de taalontwikkeling en de ontwikkeling van het brein.
Een muziekles bestaat uit meer dan alleen een liedje zingen met de klas. Zingen is slechts  één van de vijf domeinen: zingen, muziek maken, luisteren naar muziek, bewegen op muziek en het lezen en noteren van muziek uit het KVB-model (Klank Vorm Betekenis model).  Volgens vakdocent Yvonne van der Ham is muziekles geven een feestje.  “Als vakleerkracht muziek heb ik dan wel de luxe alleen de muzieklessen te hoeven voorbereiden. Het is iedere week weer een uitdaging om voor alle groepen  leerzame, interessante, inspirerende en leuke lessen te maken, die ook nog voldoen aan de landelijk gestelde leerdoelen. In dit artikel zet ik de diverse methodes voor je op een rij. Muziekles geven kan ook voor jou een feestje worden”


Lees verder

Afscheid Femke

Cultuurwinkel neemt na 7 jaar afscheid van Femke van de Wiel, coördinator Cultuurwinkel Breda. Vanaf 2010 heeft zij met het onderwijs en culturele instellingen een prachtige basis gelegd voor cultuuronderwijs in Breda. Onder andere met een sterk netwerk waarin onderwijs en cultuur elkaar kunnen ontmoeten en versterken in diverse geledingen. En met het ontwikkelen van een inhoudelijk kader dat richting geeft aan onze ambities en werkzaamheden, de Culturele Ladekast.

Met de voor haar kenmerkende professionaliteit en expertise heeft Femke haar inbreng geleverd. Een groeiend aantal kinderen, jongeren en leerkrachten hebben daardoor de kans gekregen zich te verwonderen over de kracht van kunst en cultuur. 


Lees verder

Cultuur met kwaliteit gelden toegekend

Op 1 februari hebben wij het goede nieuws ontvangen dat het Fonds voor Cultuurparticipatie de komende vier jaar opnieuw subsidie voor cultuuronderwijs toekent aan gemeente Breda. De aanvraag, die in opdracht van de gemeente is geschreven, speelt in op de wensen van zowel het onderwijs als van het culturele veld.


Lees verder

De Makersbase

Al eerder kondigden we de nieuwe Makersbase aan, die Stichting Nieuwe Veste samen met Fablab Breda ontwikkelde. Vanaf volgende week is deze creatieve en inspirerende ruimte voor iedereen te bezoeken, achterin Bibliotheek Centrum. De eerste keer dat de Makersbase volstroomt is tijdens de kick-off van het project ‘Plastic Fantastic’ op donderdag 16 februari. Tijdens dit event komen studenten van het Florijn College in contact met bedrijven, kunstenaars en modeontwerpers die bezig zijn met plastic gebruik en plastic recycling.


Lees verder

Stedelijk Museum Breda zet hele stad aan het werk

Cindy Beck is hoofd educatie en participatie van het Stedelijke Museum Breda, voortgekomen uit MOTI en het Breda’s Museum,. Wat kunnen we verwachten van het educatieve aanbod in het nieuwe museum dat deze zomer geopend wordt ?


Lees verder

Campagnes 'Luisteren voor je lijst' en nieuwe titels

Van vrijdag 17 februari tot vrijdag 10 maart (week 7 t/m 10, rondom de voorjaarsvakantie) gaan we van start met de campagne ‘Luisteren voor je lijst’. Deze selectie luisterboeken in de LuisterBieb app is nog relatief onbekend en biedt (voor)eindexamenkandidaten vwo/havo en vmbo een alternatieve en laagdrempelige manier om enthousiast te worden voor boeken en literatuur. De campagne richt zich op jongeren, docenten Nederlands en ouders.


Lees verder

Kunst verbindt

Theater en muziek op locatie

De Nieuwe Veste brengt haar kunstaanbod steeds vaker op locatie. Bij jou in de wijk bijvoorbeeld.  Leerlingen van basisscholen Weilust en Noorderlicht genoten van de theatervoorstelling “Mannetjes van Niets” door leerlingen van de theaterklas. Een voorstelling omlijst door leerlingen van de muziekafdeling van de Nieuwe Veste. Tijdens workshops voorafgaand aan de voorstelling leren de leerlingen over de wetten van het theater en worden de kinderen  uitgedaagd om zelf te spelen.  Leerkracht Els Heusinkveld bij Noorderlicht:  “Hoe meer betrokkenheid hoe meer je de drempel verlaagt om naar voorstellingen te gaan. Veel kinderen in onze buurt komen nog niet eens in de bioscoop. Sinds de bibliotheek uit de wijk is, is er nauwelijks cultureel aanbod. De voorstelling  was grappig, uitdagend en zet je aan het denken. Een pakkende voorstelling dus.  Volgend jaar graag weer en dan nog meer de wijk in.


Lees verder

Interview Jan Baanstra

Interview  met Jan Baanstra, zakelijk leider van de Stilte.

Jan Baanstra, zakelijk leider van dansgezelschap de Stilte, is lid van de Raad van Advies van Cultuurwinkel Breda . De Raad van Advies heeft de taak om toezicht te houden op het inhoudelijk beleid van Cultuurwinkel Breda. De Raad fiatteert het beleid van de coördinator en geeft zo nodig advies. Hoe ziet Jan de toekomst van cultuureducatie voor het onderwijs en vanuit de diverse instellingen in Breda? Ben je daar benieuwd naar?


Lees verder

4e Internationaal Stiltefestival

4e Internationaal Stiltefestival van dinsdag 13 juni 2017 tot en met zondag 18 juni 2017. Momenteel is men achter de schermen druk in de weer om een gevarieerd programma van internationale producties voor kinderen samen te stellen. In de bijlagen vind je een kleine selectie van de voorstellingen die we aanbieden. Het festival begroet gezelschappen uit o.a. Frankrijk, Schotland, Canada, België, Duitsland en van eigen bodem.

Een voorstelling bezoek je voor maximaal € 5,00 per leerling inclusief busvervoer en lesmateriaal. In de bijgesloten brochure vind je meer informatie.

Voor slechts € 1,00 per leerling extra biedt het festival een voorbereidende les of een verwerking les van een vakdocent.

Voor boekingen kun je contact opnemen met ons kantoor door te bellen naar: 076-5138125 of door een e-mail te sturen naar: info@stiltefestival.com.


Lees verder

Culturele agenda


Lees verder
 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer