header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief oktober 2016: Muziek Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Landelijk is er veel aandacht voor muziek. Omdat muziek nooit te veel aandacht kan krijgen, voert muziek in deze nieuwsbrief de boventoon. Breda heeft veel te bieden aan muzikale partners die leerlingen, leerkrachten en docenten de kneepjes van het vak bij kunnen brengen en hen kunnen leren te genieten van... muziek.


Muziek Impuls, vraag je ook aan?

Muziek is één van de weinige kunstdisciplines waarvan erkend is dat het je hersenfuncties positief stimuleert en je gevoel van welbevinden vergroot. Muziek heeft een bewezen gunstige uitwerking op taalvorming. Vandaar dat onze overheid extra middelen inzet om muziekeducatie extra impuls te geven. De zogenaamde Impuls Muziekonderwijs.

Zes scholen in Breda en omstreken gingen je voor bij het aanvragen van de Impuls Muziekonderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie en kregen in juli het bericht dat hun aanvraag is gehonoreerd. Met hen worden nu de planen geschreven hoe zij die middelen precies gaan inzetten. Zodat zij de culturele instellingen hierbij kunnen betrekken om samen de leerlingen meer muziek binnen en buiten de klas te geven. Vanaf 2 oktober kan ook jouw school een aanvraag indienen voor extra gelden om muziekeducatie een impuls te geven. De aanvraag moet binnen zijn voor 1 april 2017. Wij helpen daar graag bij. 


Lees verder

De doorlopende leerlijn muziek

De leerlijn Muziek uit de Culturele Ladekast is opgebouwd uit doelen per dubbel leerjaar voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Iedereen heeft daarin een rol die we beschrijven in drie domeinen: wat de school zelf doet, wat de culturele instelling doet en wat er gezamenlijk wordt gedaan.

Het kind en de wereld uitgedrukt in muziek vormt de structuur van de leerlijn Muziek. Door de ontwikkeling van de media leven we in een steeds kleiner wordende wereld waarin het bewustzijn over de wederzijdse, mondiale, afhankelijkheid is gegroeid; we zijn onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Vanuit deze invalshoek ontstond de keuze voor het thema van deze leerlijn, ‘blik op de wereld’.


Lees verder

Vaardigheidstraining Muziek

Ook leerkrachten kunnen zich bekwamen in het geven van muziek. Zo zijn er diverse trainingen ontwikkeld die, al dan niet in samenhang, op maat kunnen worden afgenomen.

Zou je graag een teamscholingstraject willen afnemen dan biedt de Vaardigheidstraining muziek een mooie opbouw daartoe. Een opbouw waarbij niet alleen maat, klank en ritme aandacht krijgen, maar ook instrumentenkennis en techniek een rol spelen.
Ook richt deze training zich op moderne technieken rondom zelf componeren. Hoe mooi en verrijkend is dat?


Lees verder

123 zing: Kinderboekenweek

Dit jaar vindt de Kinderboekenweek plaats van 5 t/m 15 oktober, met het thema: Jong & oud, opa’s en oma’s. En ook daar zit muziek in!

Zo bracht Kinderen voor Kinderen een speciaal lied uit: ' Voor altijd jong!'. Met daarbij alles wat je nodig hebt om mee te zingen, te dansen en zelfs te spelen op een instrument. Het kinderboekenweeklied 'Opa en Oma' van 123Zing heeft maar liefst 6 verschillende muziekstijlen en nog meer opa's en oma's!

De andere kunstdisciplines bieden vanzelfsprekend ook volop kansen om aan te sluiten bij het thema. En als je na de kinderboekenweek nog niet genoeg hebt van opa en oma, neem ze dan mee naar de speciale Zin in Zondag, 16 oktober in Bibliotheek Centrum. 


Lees verder

Inspiratie voor leerkrachten

De leerkrachten hebben een sleutelpositie in het aanbieden van cultuureducatie. In schooljaar 2016-2017 verzorgen een aantal aanbieders speciaal aanbod. Zo biedt philharmonie zuidnederland leerkrachten de keuze uit drie prachtige voorstellingen. 

Te starten met Een duivelse Paganini op woensdag 12 oktober 2016 om 20.30 in het Chassé Theater. Met voor wie wil een extra voorprogramma, met korte presentatie over het orkest en een actieve aanzet voor muziekles in de klas.
Voor het volledige aanbod van Inspiratie voor Leerkrachten ...


Lees verder

Geef acht!

Op 15 en 16 mei, tijdens het Spanjaardsgat festival 2017, wordt het podium tijdelijk het strijdtoneel van een militaire ceremonie. Het Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (RFGGJ) speelt de voorstelling Geef Acht voor de groepen 5 t/m 8.

In deze voorstelling wordt periode 3 Van Kanonnen naar Kwatta van het Bredaas Verhaal belicht. Hoe werd Breda die garnizoenstad? Wat is de rol van een militair orkest vroeger en nu? Welke verhalen vertellen de veteranen ons? 
Voor €2,- per leerling kan je bij deze bijzondere schoolvoorstelling aanwezig zijn. Het scholenconcert heeft alleen doorgang bij voldoende aanmeldingen. Geef je klas dus tijdig op via mail aan Cindy Beck


Lees verder

Muziek in MOTI: een mooie combinatie (VO)

Muziek en beeld versterken elkaar, beïnvloeden elkaar en kunnen mensen inspireren. Wat gebeurt er met kunstwerken wanneer je er muziek bij hoort? Of wat is het effect als je de bestaande muziek juist vervangt?

Op dinsdag 8 november verwelkomt MOTI de ensembles van philharmonie zuidnederland. Zij hebben meerdere muziekstukken uitgekozen bij verschillende kunstwerken uit MOTI. Deze stukken zullen ze live in het museum spelen. In dit vakoverstijgende programma gaan museumdocenten in gesprek met de leerlingen uit het voortgezet onderwijs en bespreken hun beleving bij het horen van de muziek en het kijken naar het beeld. Meld je klas aan via de website van MOTI


Lees verder

Terugblik Breda Barst

Op zondag 18 september zongen Flip en De Noormannen met zoveel mogelijk kinderen van Bredase basisscholen 'hun' lied op het hoofdpodium van Breda Barst.

De Bredase kleinkunstenaar Flip Noorman schreef een lied speciaal voor Breda Barst. Rondom het lied had Flip (naast muzikant ook leerkracht) een lesprogramma ontwikkeld waarin kinderen aan de slag gaan met het nummer en zelfgemaakte instrumenten. Een deel van de kinderen mocht het lied op het hoofdpodium met Flip en De Noormannen uitvoeren, de rest van de kinderen speelde mee en zong vanuit het publiek. Een spetterend optreden, met veel spectakel en een voor de gelegenheid gebouwd muziekinstrument! 


Lees verder

Kunstbalie Inspiratiedag VO

Kunstbalie en de Master Kunsteducatie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten nemen je deze donderdag 3 november mee op reis. Check in voor een dag vol experiment en verwondering! 

Kies voor verdieping of ontmoeting en ga mee op pad als maker, deelnemer of luisteraar. Kies zelf voor één lange rondreis waarbij je de interdisciplinaire diepte in gaat, voor een aantal korte mediakunst-sessies, een Fontys safari of voor twee tochten langs een onderwerp naar keuze. Hoe je ook reist, de eindbestemming is voor iedereen hetzelfde: een rugzak vol inspiratie, ervaringen, netwerk en praktische handvaten.


Lees verder

OLV vraagt: Noot voor Nood!

Voor een unieke actie is het Onze Lieve Vrouwe Lyceum op zoek naar zoveel mogelijk muzikanten!

Door 24 uur live muziek te maken, willen ze ongelofelijk veel geld bij elkaar brengen voor Serious Request. Het maakt niet uit wat je doet, op welk niveau en met wie, zolang het maar live is! Laat jezelf hiervoor sponsoren voor minimaal 1 euro per minuut p.p. 
Iedereen is welkom tijdens de 24 uurs marathon van 23 tot 24 december op OLV Breda. Meld je aan via 24uurnootvoornood@gmail.com.


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer