header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief november 2016: 21e eeuwse vaardigheden Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Media-educatie & 21th century skills

De maatschappij verandert door technologie en digitalisering van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Werk verandert, functies veranderen. De leerlingen van nu hebben vaardigheden nodig om hier straks op aan te sluiten. SLO en Kennisnet vatten deze samen in het model voor 21e eeuwse vaardigheden.

Het gaat bijvoorbeeld om kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. Vaardigheden waar cultuur- en media- educatie een waardevolle bijdrage aan kunnen leveren. In deze nieuwsbrief lees je op welke manier je dat in jouw klas/instelling kunt toepassen. Week van de Mediawijsheid

Van 18 tot en met 25 november 2016 wordt er weer een nieuwe Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het thema is ‘Feit, Fake of filter: Hoe word jij beïnvloed?’

In een wereld vol media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien een grote invloed uit om hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien. Wat doe jij in de Week van Mediawijsheid? Voor alle activiteiten, kijk op de website. 


Lees verder

Nieuwsbegrip & de Kijkwijzer

Begrijpend lezen is belangrijk, op school en ook daarbuiten. In de hedendaagse beeldcultuur beperken informatievaardigheden zich niet alleen tot tekst; ook beeldlezen moet geoefend worden. Door de Kijkwijzer te gebruiken bij het bespreken van een wekelijks nieuwsitem, heb je een mooie regelmaat en borging van beeldlezen op school!

Nieuwsbegrip betrekt leerlingen aan de hand van bronnen uit de actualiteit. De Kijkwijzer is een (papieren of digitaal) instrument dat leerlingen stimuleert actief en kritisch naar beeld te laten kijken. Samen geven ze input en vier invalshoeken voor een waardevolle discussie in de klas.


Lees verder

Kinderen en programmeren

Computational thinking wordt steeds vaker genoemd in relatie met hedendaags onderwijs, met voorbeelden als programmeren, robotica en 3D printen. Maar wat is computational thinking eigenlijk? En kunnen kinderen dat al?

Computationeel denken is een manier van probleem oplossen en de oplossing zo vertellen dat een computer of mens het begrijpt. Dus in kleine logische stapjes. Dat kan zelfs zonder computer en vanaf groep 1! 


Lees verder

Mediawijsheid: de game!

Hoe kun je de 21century skills beter eigen maken dan middels een game? Voor het primair onderwijs is er de MediaMasters Game, hét mediawijsheidspel voor groep 7 en 8. Het voortgezet onderwijs speelt de Medi@battle

Via de MediaMasters Club komen door het jaar heen een aantal mediamomenten voorbij met uitgewerkte opdrachten. Tip: word zelf lid van mediamasters en speel als professional mee. Ook leuk voor studenten en leerkrachten!
Medi@battle is een spannende educatieve wedstrijd voor het Voortgezet Onderwijs, die van start ging op Prinsentuin van Cooth. Zie op Omroep Brabant hoe mediawijs de leerlingen van deze school zijn.


Lees verder

Creative code

Dat programmeren verder gaat dan nulletjes en eentjes, bewijst De Creatieve Code. De Creatieve Code is een leerlijn creatief programmeren voor PO en VO. De leerlijn is ontwikkeld door MU in co-creatie met o.a. Kunstbalie, Cultuurstation en MOTI. 

Kinderen leren van hun docent de basisbeginselen van het programmeren. Als ze vervolgens aan de slag gaan met kunstenaars, ervaren ze dat code een middel is om zelf iets te creëren. Het lesmateriaal maakt gebruik van o.a. de GoTo tekenrobot van Studio Tast en Scratch. Scholen kunnen zich aanmelden vanaf januari 2017. 
Wil je al meer weten van de leerlijn Creatieve Code, kom dan naar de inspiratiesessie op donderdag 21 november om 19.30u.


Lees verder

Jongeren, media & culturele identiteit

In oktober organiseerde Cinekid in samenwerking met Mediawijzer.net het internationale Media Literacy Seminar in Amsterdam. Dit jaar stond centraal hoe jongeren beïnvloed worden door- en gebruikmaken van media bij het construeren van hun (culturele) identiteit.

Don Zuiderman, docent ICT en onderwijs aan Hogeschool Utrecht brengt namens Mediawijzer.net verslag uit. Hij benadrukt het belang van media creëren, in het proces om jongeren mediabewust te maken. En verzamelt daartoe verschillende praktische tips.


Lees verder

Medialab festival

We hebben net BredaPhoto en Playgrounds Festival afgesloten: tweemaal een uniek kijkje in de professionele creatieve keuken. Dinsdag 22 en woensdag 23 november verwelkomen we Cinekid met het Medialab Festival in Electron: een interactieve, soms digitale speeltuin. 

Festivalbandjes waarmee kinderen uit groep 5 t/m 8 (met een ouder) toegang kunnen krijgen, zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij de bibliotheken Noord, Zuid en Centrum. 
En dan trakteert Beeld & Geluid het voortgezet onderwijs nog op het My Comment Festival, waar leerlingen zelf media maken en reflecteren op de ethische kant en artistieke waarde van media. Aan de slag!


Lees verder

Projecten voor basis en voortgezet onderwijs

In onze ‘etalage’ staan diverse media-projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van 21 eeuwse vaardigheden. In Breda zijn we rijk met o.a. MOTI, Fablab Breda en Bibliotheek Breda. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van regionaal aanbod van bijvoorbeeld MU, STRP, Stichting de Frisse Blik.

Zie hier het aanbod media-educatie voor het basis onderwijs, vanaf groep 1 t/m 8. Kijk hier voor aanbod van media-educatie voor het voortgezet onderwijs. 

Mis je (jouw) aanbod voor media-educatie gericht op 21e eeuwse vaardigheden in dit overzicht? Laat het ons weten! Wil je advies welk(e) aanbod/aanbieder het beste past bij jouw doelstelling? Neem dan contact op met je cultuurcoach.


Lees verder

Culturele agenda

Een selectie uit het aanbod van activiteiten en studiedagen rondom cultuureducatie. Zie de agenda op Cultuurwinkel Breda voor het volledige overzicht: 


Lees verder
 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer