header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Literatuur uitgelicht

Omdat het voor velen bijna vakantie is, zetten we deze nieuwsbrief literatuur in het zonnetje. Wij wensen iedereen een zomer lang lezen!
 
Wat maakt literatuur anders dan het ‘gewone’ boek? Literatuur zet aan tot filosoferen, tot acteren, tot dansen, zingen, schilderen en schrijven. De specifieke eigenschappen van literatuur versterken empathische vermogens. Metaforen reiken de lezer andere perspectieven aan. Humor en ironie leiden tot meer openheid. Stille kinderen laten zich meer zien in uitingsvormen naar aanleiding van het boek. Literatuureducatie stimuleert het begrijpend lezen en leert leerlingen ideeën over zichzelf en de wereld uit te drukken. 

Binnen de Culturele Ladekast heeft literatuur een zelfstandige positie als kunstvorm. Een aantal scholen in Helmond en Den Bosch werken al actief met de leerlijn literatuureducatie. 

Lees verder

Literatuur in De Ontdekking

In zowel groep 3 als groep 5 van De Ontdekking (deel I) staat literatuur centraal.

In de Wereld van Woeste Willem neemt de Stilte kinderliteratuur als uitgangspunt voor actieve dansbeoefening. Tijdens het dansen, waarin de verbeelding vorm krijgt, wordt het verhaal verdiept. 
In groep 5 kunnen scholen kiezen voor een bezoek van een schrijver, dichter of verteller. Benieuwd wie er in de klas komt?


Lees verder

Reizen vanuit het boek

We gaan op reis. Ofwel fysiek of aan de hand van een boek. Dankzij fragmenten uit de jeugdliteratuur worden kinderen ware cartografen.

Onder het motto "Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honolooloe" koppelen we aardrijkskunde en kaartlezen aan jeugdliteratuur. (En denk onderweg ook aan je Vakantiebieb!)


Lees verder

Schippers&VanGucht & de onmogelijke boekbewerkingen

De Bredase theatermakers Schippers&VanGucht spelen de komende twee jaar met twee boekbewerkingen op scholen.

'Als beeldende theatermakers waagden we ons al aan ‘onmogelijk te bewerken’ literaire klassiekers zoals De Gedaanteverwisseling van Kafka en Faust van Goethe. Boekbewerkingen bieden ons behalve een grote uitdaging een bijzondere wereld vol verhalen. Wij vinden onze inspiratie in deze iconen uit de wereldliteratuur: ze geven ons de ruimte om actuele thema’s universeel te maken.'


Lees verder

Kinderboekenweek

Dit jaar vindt de Kinderboekenweek plaats van 5 t/m 15 oktober, met het thema: Jong & oud, opa’s en oma’s.

Er zijn diverse activiteiten op scholen, in de bibliotheek en op andere locaties in Breda om alle leuke boeken rondom dit thema te beleven. Maandagavond 12 september beginnen we met een inspiratieavond over de themaboeken en een lezing van Hans Hagen in Bibliotheek Breda.


Lees verder

Nieuw: Tussendoortje Literatuur

Literatuureducatie en leesbevordering versterken elkaar. Beiden werken aan taal- en creativiteit -ontwikkeling, skills die in de huidige maatschappij cruciaal zijn.

Tussendoortje Literatuur bestaat uit vragenkaarten die je voor, na of tijdens het lezen of voorlezen kunt inzetten. Tussendoortje literatuur prikkelt de verbeelding en stimuleert de ontwikkeling van de reflectieve en creërende vermogens.


Lees verder

Lezen, literatuur en mediawijsheid in VO

Ook komend schooljaar ontwikkelt Bibliotheek Breda samen met lokale en landelijke partners activiteiten om jongeren enthousiast te maken voor lezen, literatuur en mediawijsheid.

Voor de brugklassers zijn Whodunnit?!, Read2me, De Jonge Jury en Nederland Leest junior geschikte projecten! De bovenbouw wordt komend schooljaar verwend met de landelijke campagnes Literatour (september) en Boekenweek (maart). Een bijzondere lokale activiteit waarin literatuur en kunst met elkaar worden verbonden is Nieuwe Lusten/ talkshow junior. En we hebben nog een Serious Request aan je!


Lees verder

Pabostudent Anne: ‘Er is voor elk kind wel ’n boek!

Anne is derdejaars student op de Pabo en koos tijdens de minor Cultuur voor de Bibliotheek Breda als stageplaats. 

Haar opdracht is om de bestaande lesbrieven uit de Rode Draad, literatuurproject voor de basisschool, te herschrijven en aan te vullen met behulp van de leerlijn literatuureducatie uit de Culturele Ladekast. Zij ging aan de slag met een aantal programma’s zoals o.a.: Vroeger, Schrijver en dichter op bezoek en De Ronde Tafel.
 


Lees verder

De Ontmoeting: terugblik

Op woensdag 1 juni j.l. vond het jaarlijkse netwerkmoment De Ontmoeting plaats. 

Met een opkomst van 40 deelnemers, de geweldige entourage van het gastvrije STEK, het lekkere eten van Foodguerilla en de enthousiaste bijdrage van Taalwinkel i.s.m. Esmeralda (actrice Marieke Jacobs) kunnen we stellen dat het een geslaagde avond was. Hopelijk een aanzet voor mooie samenwerkingen en maatwerk-ondersteuning.


Lees verder

Kunstbende finale: Breda got talent!

Op zaterdag 18 juni vond de landelijke finale van Kunstbende plaats in Tivoli Utrecht.

Na het winnen van de provinciale voorrondes, streden een viertal Bredase talenten voor een plek op het landelijke podium. Twee van deze vier namen een prijs mee naar huis. Selma Oueddan, leerling van het Stedelijk Gymnasium werd met haar indringende gedicht Doodgewoon derde in de categorie Taal. Cecile Hübner, leerling van het Orion Lyceum won in de categorie expo de eerste prijs!


Lees verder

Culturele agenda

De culturele agenda voor (tijdens) én na de zomervakantie:


Save-the-Date: op donderdag 15 september vieren we de start van het cultureel schooljaar 2016/17 met jullie, in de inspirerende omgeving van BredaPhoto!


Lees verder

Alvast een heel fijne vakantie!
Lees maar lang. En wees gelukkig!


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer