header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief April 2016 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Hoewel dit culturele schooljaar nog volop bezig is, werken wij alweer aan het volgende.
Voor het voortgezet onderwijs zetten we daar op in tijdens De Ontmoeting (1 juni), met het basisonderwijs starten we nu al.
Bij de vernieuwde Ontdekking hebben vele scholen zich verdiept in een discipline, waarvan 10 scholen in muziek. Zeven scholen hebben de Muziek Impuls aangevraagd en er staan nog eens negen scholen klaar dat te doen.

Daarom zetten we MUZIEK deze maand in de hoofdrol. In deze nieuwsbrief en op 21 april tijdens de Cultuurmarkt: Muziek & Meer.


Cultuurmarkt: Muziek & Meer op 21 april

Aan alle leerkrachten, icc-ers, directeuren en relaties in cultuur & basisonderwijs: Cultuurwinkel Breda nodigt jullie hierbij uit op 21 april om 15.30 uur, voor een middag vol inspiratie & informatie ter voorbereiding op het nieuwe culturele schooljaar 2016/17.

Niemand minder dan Mark Mieras (wetenschapsjournalist en neuroloog) trapt af met de vraag: Wat schieten we op met muziek? Daarna geeft Jan van den Eijnden (LKCA) ons een kort maar compleet overzicht van muziekeducatie anno 2016. Natuurlijk zijn culturele instellingen welkom om hun aanbod te presenteren op de Cultuurmarkt die dan volgt. 


Lees verder

De Ontdekking 2016/17

Het is tijd om het volgende culturele schooljaar vorm te geven! De cultuurcoaches helpen jullie daar graag bij. In de week 11 april krijgen alle Ontdekkingsscholen informatie over de planning van schooljaar 2016/17.

Iedere school ontvangt een afzonderlijk overzicht van De Ontdekking deel 1 en 2, met de programma's die de leerlingen komend jaar gaan beleven. Dit is afhankelijk van de keuze voor de leerlijn en de planning van afgelopen schooljaar. Op 21 april, tijdens de Cultuurmarkt, kan je je informeren over het rijke aanbod. De roosterperiode voor het nieuwe schooljaar loopt van 19 mei t/m 19 juni. Op 11 juli zijn de nieuwe Ontdekkings-roosters gereed. 


Lees verder

Impuls Muziekonderwijs

Meer en structureler muziekles op school. De muzikale kennis en deskundigheid van een leerkracht vergroten. Samenwerken met muziekdocenten, dansdocenten, lokale popbands, brassbands en harmonieën.

Zomaar een greep uit de voorbeelden waarmee jouw school het muziekonderwijs kan verankeren. Plannen die je kunt verwezenlijken met de driejarige subsidie binnen de regeling Impuls Muziekonderwijs. Wil je hier meer over weten kom dan op donderdag 21 april naar onze Cultuurmarkt Muziek & Meer.  


Lees verder

Programma uitgelicht: Mysterie van het verdwenen geluid

Waar heeft de tovenaar de geluiden gelaten? En als we ze al terugvinden... bij welk geluid hoort nu bij welk instrument? De kinderen die meedoen aan dit muziekproject worden meegezogen in één groot mysterie. 

Door Het Mysterie van het Verdwenen Geluid maken kinderen kennis met diverse klassieke instrumenten, danwel blaas- en slaginstrumenten. Een interactief concert met film en klein orkest onthult het mysterie van het geluid van instrumenten. Als aan dit project een instrumentenparade wordt gekoppeld met lokale partijen (denk aan de harmonie of fanfare) is het muzikale feest compleet!


Lees verder

Toolkit Romeo & Julia

Chassé Theater roept heel Breda op om aan de slag te gaan met William Shakespeares liefdesverhaal.

Met dit doel is een toolkit ontwikkeld, waarmee docenten en leerlingen aan de slag kunnen gaan met Romeo & Julia. Er zijn opdrachten in verschillende disciplines, die de culturele vermogens aanspreken. De toolkit is begin maart op jullie school afgegeven. Mocht je hem gemist hebben, download dan snel de digitale versie!


Lees verder

Jazz project voor scholen

Het Jazzproject voor basisscholen is begin maart van start gegaan met een recordaantal van ruim 1200 deelnemende leerlingen. Dit muziekproject is gericht op leerlingen uit groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Breda, Prinsenbeek en omliggende dorpen.

De Bredase Naomi Adriaansz is naast jazzsaxofoniste ook coördinator van dit succesvolle scholenproject. "Het geeft enorm veel voldoening om al deze kinderen bewust te maken van  jazzmuziek, plus wat muziek in het algemeen met jou en je omgeving doet. Geweldig om hen tijdens de grote eindshow in het Chassé Theater zo enthousiast te horen zingen en zien swingen op jazzmuziek!”  
Lees verder

Bezoek Bosch in Bed (PO)

In mei gaat de nieuwe voorstelling Bosch in Bed van de Stilte en saxofoonkwartet Artvark in première. Een wonderbaarlijke muziektheatervoorstelling waarin de fantasie van Jheronimus Bosch in klank en beeld tot leven komt. Speciaal voor de bovenbouw heeft de Stilte enkele voorstellingen geprogrammeerd in het eigen theater en in het Chassé Theater. 

Prachtige dans, meeslepende muziek en ongelofelijke gebeurtenissen staan garant voor een zinderende theaterervaring. De kosten voor een voorstellingsbezoek bedragen € 4,85 per leerling. In samenwerking met Cultuurwinkel Breda bieden ze tegen een gereduceerd tarief busvervoer.


Lees verder

Zing mee met Flip Noorman!

Op zondag 18 september zullen Flip en De Noormannen samen met zoveel mogelijk kinderen van Bredase basischolen het lied uitvoeren op het hoofdpodium van Breda Barst. Zingen en musiceren jullie mee? 

Rondom het lied, dat hij speciaal voor Breda Barst schreef, heeft Flip een lesprogramma ontwikkeld waarin kinderen aan de slag gaan met het nummer en zelfgemaakte instrumenten. Het project wordt deels gefinancierd met behulp van de Rabobank Clubkas Campagne. Het bedrag is afhankelijk van het aantal stemmen van Rabobank-leden op Breda Barst. Dus stem nu en zing mee tijdens Breda Barst!


Lees verder

Maatwerk uitgelicht: Odyssee in verschillende disciplines

Leerlingen die dansen, muziek maken, beeld laten bewegen en daar een totaalproductie van maken: dat wilde het Stedelijk Gymnasium Breda haar leerlingen tijdens het brugklaskamp bieden.

Dit project is onderdeel van een totaalplan waarmee het Gymnasium de cultuureducatie op de school wil verdiepen en borgen, om de blik op de wereld te verbreden. Door de samenwerking met de Stilte en de Nieuwe Veste laat het Stedelijk de leerlingen kennis maken met de verschillende kunsten.


Lees verder

Stadsredactie VO: Kunstbende Brabantse finale

De band ‘The other sound’ van de school Mencia Mendoza uit Breda zal op 24 april deelnemen aan de Brabantse Finale van de Kunstbende. Ook in andere categorieën is Breda goed vertegenwoordigd.

Kunstbende draait om creativiteit, binnen en buiten de lijntjes. Iedereen tussen 13 en 18 jaar kan meedoen in verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal of Theater & Performance. 

Kom kijken naar de finale in 's Hertogenbosch en steun 'ons' aanstormend talent!


Lees verder

Culturele agenda


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer