header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief Maart 2016 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Erfgoedweb junior, schrijf Jouw Verhaal!

Erfgoedweb junior, de site die de historie van Breda middels het Bredaas Verhaal vertaalt voor het onderwijs, is vernieuwd! Dat vinden wij een mooie aanleiding voor een thema-nieuwsbrief over erfgoededucatie. En voor een prijsvraag, in de gedachte ‘vandaag is morgen geschiedenis':

Schrijf met je leerlingen een 'Jouw Verhaal' over beroepen van weleer. Waar komt een bepaalde uitdrukking of straatnaam vandaan? Waarom is het beroep verloren gegaan? En hoe zou het beroep er nu of in de toekomst uitzien? Stuur Jouw Verhaal voor 1 april in en win een Hip Ambacht Instawalk met de hele klas!


Lees verder

't Eitje danst door Breda

Dat erfgoededucatie niet alleen bestaat uit geschiedenislessen en het bezoek van monumentale gebouwen, bewijst de Stilte. En ook Nassaudag 2016 bedient ons van een smakelijk aanbod, dat mooi aansluit bij 't Eitje!

Marinka Korff, docente van de Stilte sluit met haar danslessen op basisschool de Hoogakker aan bij Het Eitje van Breda. Zes andere scholen gaan in aanloop naar Nassaudag 2016 in op de verschillende gewoonten en gebruiken bij feesten in de tijd dat Breda 'een belangrijke stad' was.


Lees verder

Leerlijnen Erfgoed en Beeldcultuur in infographics

Na drie jaar werken aan de leerlijn Erfgoed en leerlijn Beeldcultuur maken we de balans op. Het resultaat staat in een overzichtelijke infographic waarin de leerlijnen in beeld worden gebracht.

In de infographics zie je hoe de leerlijn voor scholen eruit ziet en met welke programma’s je de leerlijn kan aanvullen. In het onderste gedeelte staat het bereik van de leerlijnen tot nu toe. Het is een mooi resultaat en overzichtelijk gebundeld in deze infographic, maar dit wil niet zeggen dat het nu afgerond is ... 


Lees verder

Vaardigheidstraining Erfgoed, voor iedereen!

In de laatste van vier trainingen staat vrijheid centraal, naar aanleiding van de vierde periode van het Bredaas Verhaal 'Oorlog en Wederopbouw'.

We slaan een brug tussen verleden en heden en gaan in gesprek met vluchtelingen uit gebieden zoals Syrië en Eritrea, die al een tijd in Nederland wonen. Vanwege de actualiteit van het onderwerp is iedereen (na aanmelding) op woensdag 6 april welkom om deze training bij te wonen.


Lees verder

Maatwerk uitgelicht: Paul Windhausen op het OLV

Met trots opende het Onze Lieve Vrouwe Lyceum op 1 maart jl haar Paul Windhausenkamer.

Met deze permanente expositie over docent, kunstenaar en verzetsheld Paul Windhausen maakt het lyceum een deel van het eigen cultureel erfgoed overdraagbaar voor leerlingen. Met een Maatwerk-bijdrage zijn lessen ontwikkeld en verzorgt (o.a.) Stadsarchief jaarlijks een bijscholing voor docenten. Het project is een samenwerking tussen de beeldende vakken, ckv, geschiedenis en maatschappijleer.


Lees verder

Heritage Browser/Verhaal Lokaal

Wil je weten hoe kinderen vroeger speelden? Of hoe de omgeving rond school er uitzag? Heb je beeld nodig voor een geschiedenisproject? Op de Erfgoed Tafel kun je samen met je leerlingen foto’s, video's en verhalen bekijken van Breda, de buurt en van diverse thema’s.

In Bibliotheek Centrum kun je op digitale ontdekkingstocht door de geschiedenis van Breda. De Erfgoed Tafel biedt ruimte aan twee toepassingen, de Heritage Browser en Verhaal Lokaal. Benieuwd naar de mogelijkheden?


Lees verder

VO Stadredactie: Eindexamenexpo VO

Op verzoek van verschillende scholen organiseren we dit jaar de eerste gezamenlijke eindexamenexpositie! Dat pakken we direct goed aan, samen met het Breda’s Museum.

Het idee is de eindexpo tot stand te laten komen door twee junior curatoren per school, onder leiding van de curator van het Breda’s Museum. Zij zullen samen werk selecteren in het kader van de huidige tentoonstelling ‘portret, van ego tot emo’. De expositie zal van half juni t/m half juli te bezoeken zijn. Doen jullie mee?


Lees verder

Extra aanbod erfgoededucatie

Erfgoededucatie is in een historische stad als Breda vanzelfsprekend onderdeel van De Ontdekking. Voor wie meer wil, is er in deel II de leerlijn Erfgoed. Is de honger dan nog niet gestild? Een greep uit het menu: 

We beginnen met Overgisteren in het Breda's Museum, Ontdekken de Grote Kerk (gratis) en gaan dan Koekeloeren naar Jheronimus Bosch in de Bibliotheek. Met als kers op de taart de Expeditie Heilige Huisjes! Voor het complete educatieve aanbod voor erfgoed in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, zie onze website. 


Lees verder

De List uit 1590 ... live?

De List met het Turfschip van Breda: een heldhaftig verhaal uit 1590, dat mede ten grondslag ligt aan de opkomst van de Nederlanden.

In Breda wil ondernemer Marcel Vos dit Turfschip opnieuw gaan bouwen aan de oevers van de rivier de Mark. Er wordt gewerkt aan een onderwijsprogramma van onderbouw tot bovenbouw om het verhaal van 'de List' vanaf de prille jeugd weer bekendheid te geven. Wij volgen het initiatief met interesse en houden jullie op de hoogte! 


Lees verder

Philharmonie Zuidnederland schrijft geschiedenis!

Deze maand speelt philharmonie zuidnederland 50 educatieprojecten op scholen. Reden om deze periode uit te roepen tot de 'Maand van de kleine ensembles'. Alle ensembleprojecten, dus Het kleine Nachtorkest, Alles in de Wind, Peter en de Wolf worden gespeeld.

Alsof dat nog niet feestelijk genoeg is, vieren ze morgen ook nog eens dat op Basisschool De Toermalijn de 15.000ste leerling een ensembleproject van het orkest bezoekt. Dat zijn héél véél blije gezichten!


Lees verder

Culturele agenda

Er staan weer veel inspiratiemomenten, trainingen en andere activiteiten op de agenda! 


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer