header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief februari 2016 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Bosch, ook in Breda

Het Bosch-jaar is van start! En dat biedt kansen voor het (cultuur)onderwijs in en rond Breda. Cultuurwinkel maakt een selectie. 

Met het Bosch-jaar wordt de vijfhonderdste sterfdag van Jheronimus Bosch herdacht. Bezoek de wonderbaarlijke muziektheatervoorstelling Bosch in Bed van De Stilte & Artvark, wandel door de 'Tuin der Lusten' in MOTI of kom Koekeloeren in de Bibliotheek. Het aanbod voor het basis- als voortgezet onderwijs is, net als het werk van Bosch, onuitputtelijk!


Lees verder

Bredase basisscholen investeren extra in cultuureducatie

Op dinsdag 26 januari kwamen bestuurders, directies en icc´ers van het Bredase basisonderwijs bijeen om zich te laten informeren over de twee regelingen van het Fonds voor Cultuurparticipatie: Professionaliseringsregeling en Muziek Impuls.

Meer dan de helft van de basisscholen was aanwezig en velen hebben de intentie geuit om deel te nemen, met name aan de Muziek Impuls. Wij werken samen met het bestuur van Stg. Nutsscholen Breda aan een aanvraag voor beide regelingen. We zijn benieuwd wie we nog meer kunnen adviseren en ondersteunen. Laat het ons deze week nog weten.


Lees verder

Onderwijs van de toekomst

Het Platform Onderwijs 2032 leidde vanaf eind 2014 een nationale discussie over het onderwijs van de toekomst. De denkrichtingen en voorgestelde keuzes werden voorgelegd aan ruim 300 leraren, leerlingen, ouders en schoolbestuurders, vertegenwoordigd door diverse landelijke onderwijsadviesbureau’s.

Dit resulteerde in het rapport Onderwijs 2032 dat op dit moment als advies voorligt bij het kabinet. Dit advies bevat niet alleen de contouren van een curriculum van de toekomst, maar ook voorbeelden ter inspiratie. Het bouwt voort op veranderingen in het onderwijs die reeds zijn ingezet. Cultuurwinkel was nieuwsgierig naar de uitkomsten en naar de relatie met ons cultuuronderwijs.


Lees verder

Expositie Taalatelier

Bij binnenkomst van de Muziekafdeling van de Nieuwe Veste komen de letters van Taalatelier je momenteel tegemoet 'gehinkeld'. Die ontmoeting van disciplines laat zien wat Taalatelier doet: een ruimte creëren waar kinderen taal beleven en bovendien andere talenten in zichzelf tegenkomen.

Het woord ‘atelier’ zegt het al: een steeds veranderende werkplaats, waarbij taalontwikkeling door middel van verschillende kunstdisciplines wordt gestimuleerd. Taalatelier is een vorm van een schakelklas, waarvoor scholen subsidie kunnen aanvragen bij de gemeente Breda. Deze expositie (t/m 26 februari, tijdens openingsuren van De Nieuwe Veste) laat zien hoe Taalatelier werkt en hoe het door kinderen, vakdocenten en leerkrachten wordt ervaren.
En kom vooral ook even bij ons binnen lopen: we houden kantoor op dezelfde gang.


Lees verder

Maatwerk project uitgelicht

Leerlingen van Scala Breda en spelers van Theaterwerkplaats Tiuri samen op het toneel: dat moet wel een inspirerende en eerlijke combinatie zijn. Dat bedachten Manon van Tiuri en Peter van Scala. En ze hadden gelijk!

Een verslag van hun project 'Onbegrensd Verlangen'. Een project dat naast de tomeloze inzet van leerlingen, spelers, docenten en begeleiders ook mede mogelijk werd gemaakt door de Maatwerk regeling van Cultuurwinkel. Wij vinden dat mooi! En zo zijn er nog vele andere mooie projecten die dankzij Maatwerk een impuls kregen en in 2016 ook weer zullen krijgen. Kom maar op met die aanvragen!


Lees verder

VO Cultuur en Onderwijs

Onze VO consulenten waren samen met zo'n 400 cultuurdocenten en educatiemedewerkers uit het land bij de LKCA Cultuurdag VO. 

Hier lieten ze zich o.a. inspireren door de keynote van Claire Boonstra van Operation Education en mooie projecten rondom wereldverhalen, filmeducatie en Disus. Ze werden iets wijzer over de vernieuwing van het CKV examenprogramma havo/vwo en het examenprogramma beroepsgericht VMBO. En middels ‪designthinking dachten ze ook nog na over de school van de toekomst!

We bespreken dit en meer graag met jullie tijdens het volgende overleg Cultuur en Onderwijs VO op dinsdag(!) 1 maart. Om 16.00u starten we met een korte rondleiding door de expo 'Dat is ook een portret' in het Breda's Museum

 


Lees verder

VO stadsredactie

Met de VO Stadsredactie als tool kan vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden, zowel vanuit instellingen als vanuit scholen.

Deze jaarkalender geeft een zo totaal mogelijk overzicht van culturele activiteiten en thema’s voor het voortgezet onderwijs. Input over programma en vraag & aanbod kun je aanleveren bij Rose Noël. Concrete ideëen uit de VO Stadsredactie worden als event op Facebook geplaatst. Zo kun je gericht reageren op de activiteiten waarbij je graag aanhaakt en zo op maat ingericht kunnen worden. Hou de VO Stadsredactie dus goed in de gaten op onze site & facebook!


Lees verder

Chassé trakteert

Chassé Theater & Cinema is jarig en dat is duidelijk te merken in het feestelijke aanbod!

Zo genieten op dit moment 1300(!) leerlingen van het HAFF jr., kan het basisonderwijs een kansje wagen voor Iep! en het voortgezet onderwijs in de musicalwedstrijd. En vergeet het Fantastisch Kinderfilm Festival niet tijdens de carnavalsvakantie!


Lees verder

Culturele agenda

Het Carnaval barst weer los in het Kielegat. En voor wie dacht dat dit feest niets met cultuureducatie te maken had, twee handvatten ter bespreking in de klas! 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer