header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief oktober 2015 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Opening Cultureel Schooljaar

Woensdag 30 september openden wij het culturele schooljaar. Ruim 120 leerkrachten, docenten, educatiemedewerkers en relaties waren daarbij.

Leerkrachten PO volgden vaardigheidstrainingen in het kader van De Ontdekking. Docenten van het VO en andere geïnteresseerden bezochten onder leiding van Simone Dresens het Graphic Design Festival Breda. Vervolgens sloten we de middag gezamenlijk af in de Stadsgalerij, waar  wethouder van onderwijs Miriam Haagh de Vermogenskaarten overhandigd kreeg door Femke van de Wiel. Tijdens de borrel was er voldoende gelegenheid om te praten over alle cultuuractiviteiten die dit schooljaar uitgevoerd gaan worden.


Lees verder

Vaardigheidstraining De Ontdekking

De vaardigheidstrainingen gekoppeld aan de gekozen leerlijn bij De Ontdekking geven de leerkrachten praktische tools om in te zetten in de klas.

Met behulp van de culturele vermogens (leeropbrengsten) uit De Culturele Ladekast geven de trainingen een verdieping op kunst, cultuur en erfgoededucatie.
Tijdens de opening van het Cultureel Schooljaar vonden de 1e van een reeks van 4 vaardigheidstrainingen plaats op diverse locaties in de stad. Mocht je de eerste training gemist hebben, dan zien we je graag bij de volgende training. Zet je de vaardigheidstraining ook graag op maat van je eigen team in? Laat het weten aan Astrid Nooij.


Lees verder

De Culturele Ladekast & De Cultuur Loper

De culturele vermogens krijgen landelijk steeds meer de hoofdrol, ook in Brabant.

In Brabant werkt Kunstbalie als koepel van cultuureducatie voor de provincie, vanuit de provincie Noord-Brabant voor de gemeenten in de provincie Noord Brabant. Daar vallen de 5 grote steden van Brabant niet onder. Zij hebben allen een eigen bureau voor cultuuronderwijs, zoals Cultuurwinkel Breda. Beide koepelorganisaties werken met culturele vermogens: Kunstbalie heeft daarvoor De Cultuur Loper en de B5 heeft De Culturele Ladekast. Hoe dat precies zit, lees je hier.


Lees verder

Opening VO project GDFB

De afgelopen weken hebben ruim 400 leerlingen van vier middelbare scholen posters gemaakt.

Tijdens een twee uur durende workshop, begeleid door professionele ontwerpers, hebben de leerlingen verbeeld wat hen bezig houdt. Ze visualiseerden hun mening over wereldse, maar ook persoonlijke zaken. Een jury, bestaande uit workshopgevers Marlous Tode, Tim van Laere, Anouk Stoffels, Eline Nijhof, Jurgen Wiegenraad en Janelle Aarts, heeft 20 posters uitgekozen die te zien zijn op het Graphic Design Festival. Vrijdag 16 oktober (vanaf 16.00u) worden de posters onthuld bij de Stadsgalerij en zullen ze daar nog de hele week (behalve maan- en dinsdag) te zien zijn.


Lees verder

Geniet langer van de kinderboeken(week)

Waarom maar één week Kinderboekenweek? Geniet vooral langer van wat die mooie boeken te bieden hebben, bijvoorbeeld met Per Ongelukt!

'Het Geheime Hoofdstuk' is het verhaal dat voorafgaat aan het Kinderboekenweekgeschenk Per Ongelukt! van Simon van der Geest. De app heeft de vorm van een Swipe Story en neemt je mee in en rondom het museum uit het boek. Ook superleuk als je Per Ongelukt! al gelezen hebt!

Wil je weten wat Breda allemaal in petto heeft tijdens de Kinderboekenweek? 


Lees verder

Kunstbende bestaat 25 jaar en trakteert op Atelier (VO)

Organiseer komend schooljaar een gratis Kunstbende Atelier bij jou op school.

Laat je leerlingen onder leiding van een expert hun performance of kunstwerk voor de Brabantse Finale tot in de puntjes voorbereiden. Kunstbalie & Kunstbende Noord-Brabant regelen het budget en jij de leerlingen en de expert!


Lees verder

Chassé Klassefilm

Vanaf 9 november staat Chassé Cinema weer in het teken van Chassé Klassefilm. Voor slechts € 2 per leerling is er keuze uit twee kwaliteitsfilms per dubbel leerjaar. Vanaf dit jaar ook voor de kleuters!

Te zien zijn van 9 tot en met 17 november de films voor groep 1/ 2 Pim en Pom, het grote avontuur en Emil & Ida van de Hazelhoeve. Voor  groep 3/4 Johan en de verenkoning en Wiplala. Voor groep 5/6 Het lied van de zee en Piepkuikens. Voor groep 7/8 Antboy en Sawsans geheime missie.

Bij elke film is een digitale lesbrief beschikbaar, uiterlijk drie weken voorafgaand aan de film.

Kom je ook? Geef dan je klas op door een e-mail te sturen aan educatie@chasse.nl.


Lees verder

Moois uit het veld

Wat wordt er toch veel moois gemaakt en beleefd! Kijk mee met dit Brabantse pareltje van Theater Artemis.

En als je dan zelf enthousiast gemaakt bent: je kan meedoen! Artemis werkt nu (samen met jouw school?) toe naar een nieuw project, dat voortkomt uit De kinderen die alles weten. Heb je interesse in dit project, neem dan contact op met Erica van de Kerkhof.


Lees verder

Oproep: werk mee aan een theater voorstelling

Theatermaker Juup Luijten en Podium Bloos slaan de handen ineen voor een gezamenlijke theaterproductie: IG FIE NEIA (ik voel me niets zijnd.)

De voorstelling vertelt het verhaal over het mythische personage Iphigeneia, die zichzelf opoffert om Griekenland te redden. Juup werkt graag met een middelbare school samen om de voorstelling vorm te geven. Iets voor jouw leerlingen?


Lees verder

Cultuuragenda

Maand van de Geschiedenis, GDFBKinderboekenweek ... wat brengen de komende maanden ons nog meer? 


Lees verder
 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer