header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief Zomer 2015 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Excuus

Door een technisch foutje heb je vorige week donderdag een lege mail van ons ontvangen. Onze excuses hiervoor. Bij deze alsnog onze zomerse nieuwsbrief.De Ontdekkingsgesprekken: zicht op cultuuronderwijs

De Ontdekkingsgesprekken met alle basisscholen in Breda hebben ons vele inzichten gegeven over de uitvoering van het cultuuronderwijs op school.

We merkten dat de gesprekken ook bij scholen meer inzicht gaven in de verbinding van de programma’s in de De Ontdekking en het cultuuronderwijs in de klas. Die verbinding is van grote waarde, wat de ambitie van de school ook is. Meer over de bevindingen van de gesprekken op onze website.


Lees verder

De Ontmoeting

Op woensdag 24 juni kwamen erfgoed,- cultuurdocenten (vo) en educatiemedewerkers van culturele instellingen bij elkaar in de Crypte van de Lutherse Kerk Breda​. Het doel was elkaar beter te leren kennen, elkaar te inspireren en op een informele manier ervaringen en kennis te delen.

Aan een lange tafel werd de deelnemers gevraagd de perfecte ingrediënten voor een gebalanceerd cultuurmenu op school te visualiseren en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Aan de hand van thema’s als samenwerken, kiezen of delen en doseren stelde Ravanello food en concepts een prikkelend menu samen. Er kon niet zomaar passief geconsumeerd worden, de verschillende gangen hadden allemaal een eigen inbreng of de inbreng van een ander nodig. Cultuurwinkel hoopt dat deze Ontmoeting weer leidt tot vruchtbare samenwerkingen in het nieuwe schooljaar. Wil je er de volgende keer ook bij zijn maar sta je niet op onze mailinglist, laat het dan vooral weten!


Lees verder

Hoe maak je van cultuuronderwijs een succes?

Welke factoren dragen bij  aan een succesvol programma voor cultuuronderwijs? Hoe geef je je visie op cultuureducatie vorm?

Welke leeropbrengsten geef je leerlingen na 8 jaar basisonderwijs mee?  En hoe sluit je aan op het voortgezet onderwijs?  Wij zijn ook benieuwd naar de aanpak van jouw school. Stuur je reactie naar: info@cultuurwinkelbreda.nl ovv ‘mijn succesfactoren’. En lees vooral ook dit artikel van Astrid Nooij.


Lees verder

Infographic: resultaten Value Increase in Visual Design

Breda gloeit nog na van het internationale samenwerkingsproject VIVID.

Cultuurwinkel Breda verzorgde hierin het Youth Project en ontwikkelde de doorlopende leerlijn Beeldcultuur met partners in de stad, in Lille, South Hampton en Cambridge. Wat we allemaal hebben bereikt valt te ZIEN in deze infographic.


Lees verder

Anders naar de wereld kijken

Ontmoet hedendaagse beeldmakers die je anders naar de wereld laten kijken. Graphic Design Festival Breda introduceert toonaangevende grafisch ontwerpers en trending topics uit het vakgebied. Jong talent, gevestigde namen, actuele vraagstukken en inspirerende ontwerpen passeren de revue tijdens de vijfde editie van 25 september tot en met 25 oktober 2015.

Voor groep 5-6 van Bredase scholen, die bij de Ontdekking voor beeldcultuur hebben gekozen, is er een speciale rondleiding en workshop. Voor middelbare scholen is er ism Kunstbalie een speciaal PosterProject ontwikkeld, waarin leerlingen visualiseren hoe ze zich verhouden tot beeld. Dit project bestaat uit een ontmoeting met en workshop van echte ontwerpers, een expositie op school en een presentatie van de beste, door leerlingen gemaakte, posters op het festival.


Lees verder

Trainen met Boomwhackers

Als aanvulling op de digitale lesmethode van 123zing kregen de docenten van de st. Josephschool afgelopen maand een teamtraining Boomwhackers van Harry Hendriks.

Boomwhackers zijn plastic buizen waarmee je verschillende toonhoogtes kunt genereren. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor het onderwijs en zijn daardoor erg laagdrempelig en ook handzamer dan het standaard instrumentarium. Leerkrachten leerden in de training hoe ze met de Boomwhackers kunnen experimenteren in de klas en kregen ook bestaande arrangementen en lessuggesties. Ook de liedjes van 123-Zing kun je met Boomwhackers spelen. De training maakt duidelijk hoe je de verschillende vermogens aan bod kunt laten komen tijdens een les met Boomwhackers. Team st. Joseph reageerde in ieder geval erg verrast en stond verstelt van het mooie en klinkende resultaat. Deze training werd mogelijk gemaakt dankzij Cultuureducatie met Kwaliteit.


Lees verder

Nog even dit

Voor dat we jullie een fijne zomer wensen nog even deze laatste check. Staat het actuele aanbod van je instelling op onze site? En heb je je als school laten verleiden door dit rijke aanbod? Dan is het na de zomer weer gegarandeerd een cultureel feest voor alle leerlingen!

Zet alvast in je agenda dat we het culturele schooljaar openen op 30 september met een eerste vaardigheidstraining voor leerkrachten PO en een inspiratiesessie voor docenten VO (vanaf 15 uur). Aansluitend een borrel  bij het Graphic Design Festival in de Stadgalerij. Meer informatie volgt na de zomervakantie.  Fijne zomer!


Culturele agenda

Ook in de zomer is er natuurlijk een rijk cultureel aanbod. We zetten wat suggesties voor je op een rijtje. Meer info vind je ook in de UITagenda op onze website.


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer