header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief april 2015 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Ontdek de Ontdekking op 15 april

Wethouder Mirjam Haagh gaf op 11 maart het startsein voor de hernieuwde Ontdekking. In navolging daarvan presenteren de culturele instellingen op woensdagmiddag 15 april hun aanbod.

Leerkrachten, ICC’ers, educatief medewerkers en directies, iedereen is welkom om te zien en horen hoe de nieuwe Ontdekking eruit ziet, welke programma’s er in zitten en wat er nog meer mogelijk is voor jouw school. Er wordt ook antwoord gegeven op de vragen: Hoe ziet het programma rondom de doorgaande leerlijnen eruit? Wat kunnen de instellingen voor ons betekenen? Op basis hiervan kan iedere school haar eigen Ontdekking samenstellen.

Wil je als school of culturele instelling deelnemen aan deze middag? Meld je nu aan!


Lees verder

De Culturele Ladekast in de praktijk

In 2011 zijn we, samen met jullie, gestart met de ontwikkeling van een theoretisch raamwerk voor de doorlopende leerlijn cultuureducatie. Afgelopen jaren waren erop gericht om deze theorie om te zetten in de praktijk. 

Hoe dat nu vorm krijgt, leggen Ben Sanders (directeur Nutsscholen Breda), Jolanda van der Korput (Teamleider/ICC'er Kbs De Liniedoorn), Luydgarde Rijnen (Danseducatie De Stilte) en Femke van de Wiel (coördinator Cultuurwinkel Breda) uit in bijgaand filmpje.


Lees verder

Cultuureducatie met Kwaliteit: de checklist

In de Culturele Ladekast staan de culturele vermogens en leerdoelen per discipline-leerlijnen beschreven. Maar hoe vertaal je deze naar programma's die aansluiten op het curriculum van de scholen?

De checklist Cultuureducatie met Kwaliteit verschaft leerkrachten, kunstdocenten en educatief medewerkers van programma-aanbieders een kader van waaruit het cultuureducatieve aanbod kan worden samengesteld. 


Lees verder

De Ontdekking, lastig kiezen of ...

Kiezen we komend schooljaar voor de discipline dans, drama, literatuur, muziek, beeldende vorming, erfgoed of beeldcultuur?

Alle scholen kiezen voorjaar 2015 voor een discipline leerlijn. In deel 1 van De Ontdekking maken de kinderen kennis met kunst en cultuur in de breedte. In deel 2 kiest de school uit een programmalijn, die één van de cultuurdisciplines verdiepen. Op 15 april kan het basisonderwijs kennismaken met de disciplines. In vorige nieuwsbrieven informeerden wij over de leerlijnen erfgoed, beeldcultuur, literatuur en muziek. Deze keer aandacht voor de leerlijn dans.


Lees verder

About Freedom in de klas

Op 5 mei herdenken we de bevrijding van Breda. Wil jij het thema vrijheid behandelen in de klas? About Freedom ontwikkelde een mooi programma voor leerlingen vanaf groep 7.

In het programma voor Breda wordt het filmpje van dhr. Jan Bachman en zijn zus An Dirven vertoond, die als jongeren de oorlog en bevrijding van Breda meemaakten. Na het bekijken van de films, komt About Freedom met een ervaringsdeskundige in de klas om te praten met de leerlingen. Ook gaan de leerlingen zelf op onderzoek uit in hun eigen omgeving.

Tip: bestel de jaarlijkse Anne Frank krant.


Lees verder

Art Breda trakteert Bredase leerlingen

Van 5 tot 12 april strijkt Art Breda neer op het Chasseveld. De 2e editie van deze beurs voor kunst, antiek en design heeft een speciale aanbieding voor leerlingen van het voortgezet onderwijs!

Er zijn twee mogelijke bezoekopties, één inclusief rondleiding door kunsthistoricus Marius van Dam, met evt. een focus op het eindexamenthema 'Engagement'. Een andere optie is een individueel bezoek van leerlingen met behulp van een gratis kijkwijzer gericht op hetzelfde thema.

Voor beide programma's geldt dat zowel leerlingen als leraren geen entrée wordt gevraagd, wél graag vooraf aanmelden.


Lees verder

Breda is weer ICCers rijker

Cultuurwinkel Breda feliciteert Bettina Taverne van St. Josephschool, Ronald Decker van Vinkenbos, Dagmar Zijlmans-de Bruijn en Peter van den Bosch van CBS De Fontein.

Voor het eerst is de cursus Intern Cultuur Coördinator gegeven door PABO Kenniscentrum, AVANS Hogeschool Breda, door Erica van de Kerkhof. Een mooie samenwerking!
Hiermee hebben de deelnemers meer zicht gekregen op cultuuronderwijs en hoe ze dat willen inzetten op hun school. Zodat hun leerlingen kunst en cultuur leren kennen.

Wil jij dat ook? Schrijf je in voor volgend schooljaar!


Lees verder

De Werft, daar zit muziek in!

Kbs De Werft vertelt over hun Groot Project van 12 maart t/m 20 maart 2015: 'De Werft, daar zit muziek in!'.  

Eens in het anderhalf jaar organiseert De Werft een Groot Project met uiteenlopende thema’s, om de diverse disciplines binnen het onderwijs aan bod te laten komen.

Deze keer heeft de voorbereidingsgroep gekozen voor muziek. Met hulp van het team, de leerlingen en van buitenaf werd het een geslaagd project.
“Het Muziekhuis”, Fanfare Fidelis, De Nassau Harmonie, het Grote Broer project, Paul Kruis van de Nieuwe Veste en voor de opening kwam de eindexamenband van het Markenhage College.


Lees verder

De Nassaudag met Bredase leerlingen

Verbinden, vooruitkomen en genieten vanuit een rijke historie naar het heden. Dat was het motto van de Nassaus en ís het motto van Nassaudag Breda, die op maandag 25 mei plaatsvindt.

In de vorige nieuwsbrief maakten we al bekend dat basisscholen kosteloos kunnen meedoen aan de workshop Acrostichon of naamdichten.Let op de posters voor De nassaudag: dat zijn de resultaten van de workshop!
Daarnaast worden leerlingen uit het voortgezet onderwijs die 16 jaar of ouder zijn, opgeroepen deel te nemen aan de auditie voor De Grote Wilhelmusshow. De show bestaat uit komische scenes, muziek, dans en een heuse quiz. Zelfs prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn aanwezig als relativerende toeschouwers!


Lees verder

Culturele Agenda


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer