header_wide.gif
Editie: Nieuwbrief maart 2015 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Ontdek de nieuwe Ontdekking

Op woensdag 11 maart 2015 zijn directies, ICC-ers en andere geïnteresseerden van harte welkom bij de presentatie van de hernieuwde Ontdekking. De bijeenkomst vindt plaats op KBS de Liniedoorn, Baliendijk 78, van 13.00-15.00 uur. 

Het officiële startsein voor de hernieuwde Ontdekking wordt om 13.30 uur gegeven door onze wethouder van Onderwijs, Miriam Haagh. Zij wordt geintroduceerd door directeur bestuurder van Nieuwe Veste Gertjan Endedijk. Dan volgt een introductiefilm en uitleg over de nieuwe opzet door Femke van de Wiel, coördinator van Cultuurwinkel Breda. Om af te sluiten met de cultuureducatie in de praktijk door Antoinet Sommers, directeur van De Liniedoorn. Wees van harte welkom!


Lees verder

Leerlijn muziek: een tipje van de sluier

Vanaf april 2015 is de Culturele Ladekast gevuld met diverse kunst- en erfgoedpprogramma's. Programma's die in opbouw werken aan de culturele vermogens van kinderen en aanvullend zijn op wat de school zelf kan. 

De scholen kiezen bij de hernieuwde Ontdekking voor een discipline leerlijn of voor een multidisciplinaire leerlijn. Eerder informeerden wij jullie over de leerlijnen Erfgoed, Beeldcultuur en Literatuur. Deze keer aandacht voor de leerlijn Muziek. Onze cultuurcoach Lizet van Beek verzorgde, samen met aanbieders van muziekproducties, een swingende leerlijn met talloze vakoverstijgende mogelijkheden voor de leerkracht. Thema van de leerlijn Muziek is: Blik op de wereld.


Lees verder

De Weilust in de spotlights

Ministerie van OCW nam een kijkje achter de schermen bij de theaterlessen van Heleen van Doremalen, in het kader van Kunstenaar in de Klas van De Ontdekking.

De reportage geeft een mooi beeld van hoe een cultuurbeleidsplan van 'Een mooi verhaal op papier, nu de dagelijkse realiteit in de klas' wordt uitgevoerd. Een samenspel tussen cultuur en andere vakken, tussen culturele aanbieders én cultuurles door leerkrachten. 'Dan heb je het over samenhangend cultuuronderwijs.’


Lees verder

Nassaudag aangekondigd door Bredase leerlingen

Pinkstermaandag 25 mei is Nassaudag! In aanloop naar die dag kunnen Bredase basisscholen (kosteloos!) meedoen aan de workshop Acrostichon of naamdichten.

Het Nederlandse Volkslied is een acrostichon. Dat betekent dat de eerste letters van de coupletten een naam vormen. In het geval van het Wilhelmus is dat Willem van Nassov, Willem van Nassau in oude spelling, die op het kasteel van Breda woonde. Tijdens de workshop begeleidt een kunstenaar de leerlingen van groep 5 t/m 8 bij het maken van een poster van hun eigen naamdicht. De beste 10 posters zullen als aankondigsposters van Nassaudag 2015 door heel Breda komen te hangen en alle posters zijn tijdens Nassaudag te zien in de Grote Kerk. Wil je meedoen? Meld je nu aan bij Cindy!


Lees verder

Hip Ambacht Instawalk

‘Breda, toon me uw beelden en ik zeg u wat voor stad u bent’ (Johan van Uffelen, hoofdredacteur BN de Stem)

Vrijdag 30 januari stroomde de Waalse Kerk vol met 80 leerlingen van de International School. Zij waren de gelukkigen die als eerste het nieuwe programma Instawalk van Hip Ambacht/St. Cultuurbehoud Breda mochten ervaren. Tijdens de Instawalk krijgen leerlingen de kans om de oude en nieuwe ambachten van de stad Breda te verkennen. En brengen ze vervolgens op eigentijdse wijze in beeld, met behulp van de app Instagram. Jij kunt ook meedoen!


Lees verder

Netwerkbijeenkomsten VO

Staat het al in je agenda? In het voorjaar van 2015 vinden weer twee netwerkbijeenkomsten plaats: 

Op woensdag 18 maart is het VO-overleg. Cultuurcoördinatoren onderbouw en bovenbouw van Bredase VO scholen en educatiemedewerkers van culturele instellingen komen bij elkaar om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Wil je aanschuiven? Op 18 maart zijn we van 16 tot 17.30 uur te gast bij het Stedelijk Gymnasium.

Op woensdag 27 mei organiseren we voor de 2e keer De Ontmoeting, toegankelijk voor ckv-, cultuur- , geschiedenis- en kunstvakdocenten van Bredase VO scholen en educatiemedewerkers van culturele instellingen. Op informele wijze wisselen we ervaringen en kennis uit. We laten ons inspireren door kunst, door elkaar en door een lekker hapje en drankje. Locatie en programma volgen z.s.m. 


Lees verder

Het ABC van G(r)aaf Media

Scholengemeenschap Graaf Engelbrecht maakte samen met Mijn Kind Online een slimme sociale-mediaposter met 24 tips. Handig voor leerlingen die de mediaklas G(r)aaf Media gaan volgen, maar natuurlijk ook voor andere scholen.

Graaf Engelbrecht ontwikkelde een mediaklas voor brugklassers, genaamd G(r)aaf Media. De onderwerpen die in deze keuzerichting aan bod komen, variëren van beeldcultuur tot sociale media en ondernemen. Om leerlingen te interesseren voor de mediaklas, is een poster gemaakt met een ABC van sociale media. Download de poster en ga aan de slag!


Lees verder

Wie wint de Brabantse Erfgoedprijs 2015?

Toen en toekomst reiken elkaar de hand. Dat is de achtergrond van de Brabantse Erfgoedprijs; een tweejaarlijkse prijs gericht op het stimuleren van vernieuwing en ontwikkeling in de regionale erfgoedsector.

De Brabantse Erfgoedprijs 2015 bestaat uit een geldbedrag van €10.000,- en een begeleidingstraject door Erfgoed Brabant, gestoeld op de behoeften en wensen van het winnende project. Heb of ken je een project dat voldoet aan de criteria? Meld het dan aan voor 30 april 2015. 


Lees verder

Culturele Agenda

Maart en april bieden volop inspiratie en informatie voor cultuureducatie in Breda en omstreken!

05 - 03 Kunstbalie Inspiratiedag VO (Podium Bloos) 
07 - 03 Blik&Bloos (Podium Bloos)
09 - 03 Symposium ‘Verankering en verdere ontwikkeling’ (Tilburg)
10 - 03 Lezing ‘Creativiteit, geen kunst aan?!’ (Pabo Avans)
11 - 03 Presentatie Nieuwe Ontdekking (De Liniedoorn)
13 - 03 Festival Ongekend Talent (t/m 15 maart, Podium Bloos & Tiuri)
18 - 03 VO-overleg (Stedelijk Gymnasium)
18 - 03 HAFF Junior 2014/2015 (Chassé Cinema)
2
3 - 03 Literatour - boekenweek voor jongeren (t/m 29 maart)
23 - 03 STRP Workshopprogramma PO en VO (t/m 27 maart, Eindhoven)
25 - 03 Pabo Symposium ‘We teach the Future’ (Pabo Avans)
12 - 04 Peuterfestival (2+, Chassé)
15 - 04 Presentatie aanbod De Ontdekking 15/16 (Nieuwe Veste) 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer