header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief november 2014 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

De Collegetour raast door!

Afgelopen week vonden de tweede colleges van de collegetour Beeldcultuur en Erfgoed plaats. Opnieuw twee mooie inspiratiemomenten voor Bredase leerkrachten, docenten en educatiemedewerkers, die zich willen verdiepen in deze leerlijnen.

Michiel van der Zanden gebruikte zijn eigen categorisering binnen beeldcultuur om inzicht te geven in zijn inspiratiebronnen en werkwijze als beeldend kunstenaar. Barbara Putters-Op de Beek van Stg. Cultuurbehoud Breda is in derde periode van Het Bredaas Verhaal gedoken, om alles tussen Kanonnen en Kwatta levendig te beschrijven. Binnen beide colleges werden handreikingen geboden voor vertaling in de klas. 
Wil je volgende colleges niet missen? Meld je dan nu aan! 


Lees verder

Team’kneding’ Sinte Maerte rond thema afval

Er zijn verschillende vormen om je schoolteam te betrekken bij cultuureducatie op school. In september verraste het cultuurteam van Sinte Maerte samen met drie kunstenaars het schoolteam, met een creatieve workshop rondom het thema afval.

Sinte Maerte werkt als pilotschool van Cultuureducatie met Kwaliteit hard aan invoering van de doorgaande leerlijn beeldend. Om het team en de school te betrekken wordt een projectweek over Afval als uitgangspunt genomen. Binnen de training werden verschillende technieken aangereikt, om te zien hoe je je eigen creativiteit kunt inzetten in de klas. Er zijn een aantal kunstwerkjes ontstaan, maar zeker ook nieuwe inzichten om zelf met de klas aan de slag te gaan. En dat is wat we samen willen bereiken!


Lees verder

Maatwerk op De Nassau

De Maatwerk-regeling biedt ondersteuning aan VO-scholen die een concrete vraag hebben, gericht op het structureel organiseren van cultuuronderwijs. Scholengemeenschap De Nassau is één van de eerste scholen die een dergelijke vraag realiseert.  

Alle mavo-2 leerlingen van de Nassau hebben hun verwachte toekomst verbeeld in een tegel van klei. De tegels vormen een kunstwerk op de muur van de locatie aan de Paul Krugerlaan. Met het tegelproject spoort de Nassau zowel leerkrachten als leerlingen aan om op verschillende manieren bezig te zijn met creëren en samenwerken.


Lees verder

Wijkbekijker in de spotlights

De Wijkbekijker is een digitaal lespakket waarbij kinderen samen met 'Wauke de wijkbekijker' op onderzoek gaan in hun eigen wijk naar gebouwen, kunstwerken, beelden en teksten.

Het project wordt gedocumenteerd op een weblog. Kijk daar hoe andere scholen er mee aan de slag zijn geweest en vul het vooral zelf aan met beeldmateriaal! Zo geeft een leerling uit groep 4 van De Liniedoorn ons een rondleiding door de wijk, gezien door de ogen van de klas.


Lees verder

I Love Breda: Kijk mijn Wijk

Het nieuwe thema voor de jaarlijks terugkerende expo in MOTI: I love Breda heeft dit jaar het thema Kijk mijn Wijk. Een mooie gelegenheid om met je leerlingen, met een frisse blik op verkenning te gaan in je eigen omgeving.

MOTI vraagt iedereen op zoek te gaan naar grootse gevels, verbindende sportveldjes, mooie buurtinitiatieven, opvallende wijkevenementen, kenmerkende (straat)kunst en typerende buurtbewoners. Resultaten zijn tot 30 november aan te leveren!

 


Lees verder

Week van het Water 2015: meld je nu aan!

Van vrijdag 17 tot en met vrijdag 24 april is het weer ‘Week van het water 2015’. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart.

De Waterweken staan bol van wateractiviteiten voor jong en oud. Er zijn onder andere excursies naar rioolwaterzuiveringen, wandelingen in het riool en waterwandelingen middels een app door de stad. Speciaal voor het basisonderwijs zijn er rapworkshops en gastlessen georganiseerd. Wil jouw school deelnemen? Meld je dan nu aan!


Lees verder

Wisseling Raad van Advies voor het VO

Rob Martinot draagt stokje over aan Caroline Klein als lid van de Raad van Advies. Cultuurwinkel Breda en de leden van de Raad van Advies bedanken Rob voor zijn inzet om cultuuronderwijs bij het voortgezet onderwijs op de agenda te zetten.

Zijn plek als vertegenwoordiger van het voortgezet onderwijs in Breda wordt ingenomen door Caroline Klein, rector van Markenhage. Caroline stelt zichzelf voor:


Lees verder

Culturele Ladekast in Den Bosch

Ook Den Bosch gebruikt de Culturele Ladekast om een duidelijke en gemeenschappelijke structuur te creëren, waarmee cultuureducatie in primair en voortgezet onderwijs kan worden ingevuld.

Ze vroegen aan scholen en culturele instellingen hun ervaringen met de Culturele Ladekast te delen en vatten de bevindingen samen in een filmpje. Ter inspiratie!


Lees verder

Culturele Agenda

Een selectie van de cultuureducatieve agenda van deze en komende maand:

Zie de volledige agenda op onze website!


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer