header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief oktober 2014 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Collegetours van start!

Twee collegetours in najaar 2014, dat betekent maar liefst ácht inspiratiemomenten voor alle leerkrachten, docenten en educatief medewerkers in Breda! 

Vorige week ging de collegetour Beeldcultuur van start met een inspirerende workshop van Hanne Peters over Visual Thinking Strategies. Gisteren opende de collegetour Erfgoed met een bijzonder gesprek met Dhr. Bachman, die als 20jarige man de bevrijding van Breda meemaakte. 

Heb jij dit gemist? Meld je dan snel aan voor de volgende colleges!


Lees verder

Oktober Maand van de Geschiedenis

Oktober is de landelijke Maand van de Geschiedenis. Nu dit samenvalt met het 70-jarig lustrum van de Bevrijding van Breda, worden er in Breda verschillende activiteiten georganiseerd.

Op 25 en 26 oktober 2014 herdenkt en viert Breda dat het 70 jaargeleden door de eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek werd bevrijd. Er zijn voor en tijdens het weekend diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Voor groep 7 en 8 is er een aansluitend lespakket.


Lees verder

10 minuten tijd voor Cultuureducatie met Kwaliteit?

'Heb je tien minuten tijd om bij te dragen aan kwalitatief cultuuronderwijs in Breda?' Deze vraag stellen we momenteel aan álle leerkrachten en educatief medewerkers in Breda.

De eerste reacties op de vragenlijst komen al binnen. Ze geven ons goed inzicht  in de effecten en behoeftes van de ontwikkelingen binnen het Bredase cultuuronderwijs. We zullen deze feedback gebruiken om vervolgstappen tot 2016 scherp te stellen. Om een compleet beeld te krijgen hebben wij jouw mening nodig, maar ook die van je collega's die minder direct met ons samenwerken. Wijs jij ze op het belang van deze 10-minuten-investering? 


Lees verder

Leerlijn Literatuur en Kinderboekenweek

“Van gehoord, maar niet gelezen”. Hoor jij het jezelf zeggen? Cultuurwinkel Breda levert eind van dit schooljaar een leerlijn Literatuur met programma’s, waarbij klassiekers het uitgangspunt vormen.

Voor leerkrachten en hun leerlingen een uitgelezen kans om de kennis over literatuur op peil te houden en te vergroten. Ben je nieuwsgierig naar de literatuurprogramma’s in een leerlijn?  Hier alvast een tipje van de sluier ...


Lees verder

Kom in oktober naar jouw werkgroep-overleg

Twee keer per jaar komen de ICC-ers en contactpersonen van het basisonderwijs bij elkaar om De Ontdekking te bespreken. In oktober is de volgende ronde voor de vier werkgroepen.

Vier voorzitters, van wie twee nieuwe collega’s, blikken met jullie terug op de praktijk van De Ontdekking en kijken samen met Cultuurwinkel Breda vooruit naar de toekomst van cultuureducatie in het Bredase onderwijsveld. Kijk in bijgaand schema bij welke dag je kunt aansluiten. Dat hoeft niet perse je eigen werkgroep te zijn. 


Lees verder

VO Maatwerk & Netwerk: enkele voorbeelden

In het schooljaar 2014-2015 staan er vier Netwerk-momenten voor het Voortgezet Onderwijs gepland.

Tijdens deze momenten zullen we met elkaar actuele ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie (landelijk en lokaal) bekijken en geven we voorbeelden van Maatwerk projecten. Instellingen kunnen hier hun aanbod onder de aandacht blijven brengen en scholen kunnen hun vragen kwijt. De eerste staat gepland op woensdag 5 november. 


Lees verder

Cultuurkaart-gelden 2013/14 vervallen!

Denk eraan: het klassikale Cultuurkaart-tegoed van schooljaar 2013/14 is per 30 september vervallen. Het is niet meer mogelijk om weborders aan te maken. Docenten kunnen nog tot en met maandag 7 oktober 2014 weborders goedkeuren.

Alle nog openstaande weborders worden op 7 oktober 2014 om 23.59 uur automatisch geannuleerd. Scholen die na 7 oktober nog geld verschuldigd zijn aan instellingen moeten dan op een andere manier aan hun betalingsplicht voldoen. 


Lees verder

Slimmer kijken door VIVID!

Voorafgaand aan de opening van het Cultureel Schooljaar in De Faam op 18 september jl, vond de slotconferentie van VIVID in Theater Bloos plaats.

Samen met Lille, South Hampton, Camebridge en Kortrijk hebben we drie jaar lang als stad Beeldcultuur onderzocht en op de kaart gezet. Cultuurwinkel Breda heeft hierin de leerlijn Beeldcultuur ontwikkeld. De producten Kijkwijzer en Anim 2.0 zijn concrete resultaten van de samenwerking die nu gebruikt worden in het veld.

Zijn jouw leerlingen al slimmer gaan kijken?


Lees verder

Culturele agenda

Er staat weer veel zóveel moois op de culturele agenda deze en komende maand. 

11 - 09 BredaPhoto 2014 (Breda, t/m 26-10)
12 - 09 Unieke foto-expositie “Wat zie jij?” (t/m 1-11)
01 - 10 Maand van de Geschiedenis (t/m 31 okt)
01 - 10 Kinderboekenweek ( t/m 12 oktober)
11 - 10 Stripfestival (Breda, t/m 12-10)
18 - 10 Jeugdtheaterdagen (t/m 26 oktober)
25 - 10 70 jaar Herdenking Bevrijding Breda (t/m 26 okt)
29 - 10 Collegetour Erfgoed II Van Kanonnen tot Kwatta
30 - 10 Collegetour Beeldcultuur II: Door wie is het beeld gemaakt?
01 - 11 Dag vd Brabantse Volkscultuur: dagelijks leven in WOII
08 - 11 Beeldjagers: Dag van de Beeldverzamelaar 
11 - 11 Dag van het Literatuuronderwijs (Rotterdam)
20 - 11 Collegetour Beeldcultuur III: Voor wie is het beeld gemaakt?
21 - 11 Week van de mediawijsheid (Landelijk, t/m 28 nov)
26 - 11 Collegetour Erfgoed III Breda, een belangrijke stad


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer