header_wide.gif
Editie: Nieuwsbrief april 2014 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda

Beeldcultuur in de praktijk

De leerlijn Beeldcultuur vormde in 2010 de aanleiding voor de ontwikkeling van de doorlopende leerlijn cultuureducatie. Nu is het tijd om Beeldcultuur zelf weer even 'in the picture' te zetten.

Dat gebeurde afgelopen periode op verschillende momenten. Zo werd de serious game Anim 2.0 gepresenteerd tijdens het HAFF in Chassé. Wethouder Meeuwis gaf een gastles 'beeldlezen' aan leerlingen van de Dirk van Veen. En dan hebben we het nog niet over de rol van de Kijkwijzer in GDFB!


Lees verder

Nieuw voor álle docenten VO: De Ontmoeting

Alle docenten van het voortgezet onderwijs zijn welkom op woensdag 14 mei van 16.30 uur tot 20.00 uur, voor een culturele ontmoeting met de culturele instellingen van Breda. 

De docenten maken tijdens een ‘wandelend diner’ op drie verschillende locaties kennis met het Bredase culturele veld en programma’s waarmee zij hun lessen in 2014/2015 kunnen verrijken. Bijvoorbeeld door deelname aan Maatwerk. Deelname is gratis.

Voor de organisatie is het belangrijk om te weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Stuur voor 14 april een mail  naar Wendy Goossens.


Lees verder

Maak werk van creativiteit met de Creatiewijzer

Cultuurwinkel Breda is trots samen te werken met Lydia de Jong en Karen Leenaerts van PABO Breda Hogeschool AVANS. Lydia doet onderzoek naar creativiteitsontwikkeling en heeft haar bevindingen omgezet in een werkbaar instrument, de Creatiewijzer.

De eerste versie werd uitgereikt aan wethouder Saskia Boelema door Lydia zelf tijdens de dag van de LeerKRACHT op 26 maart jl. Diezelfde dag gingen leerkrachten aan het werk met de Creatiewijzer tijdens de workshop.

Interesse? Tijdens de werkgroepbijeenkomsten van De Ontdekking gaan we er mee aan de slag; er is een cursus die je kunt volgen volgend schooljaar alleen of als team en je kan de Creatiewijzer downloaden.


Lees verder

De Ontdekking roosterperiode

Vrijwel alle basisscholen nemen volgend schooljaar weer deel aan de Kleine of Grote Ontdekking. Binnenkort is het weer tijd om de activiteiten voor komend schooljaar te roosteren. Dat betekent: actie voor de aanbieders en de icc-ers! 

De roosterperiode is gepland van maandag 19 mei t/m zondag 15 juni. In alle werkgroep-vergaderingen die vanaf 7 april staan gepland, worden de voorbereidingen op 2014-2015 uitvoerig toegelicht. 

Tip: kijk op onze website voor nog meer programma! Culturele instellingen kunnen hun aanbod voor volgend jaar daar klaarzetten en de leerkrachten verleiden...


Lees verder

Eindconferentie Cultuur in de Spiegel

Cultuurwinkel Breda bezocht donderdag 20 maart de eindconferentie van het onderzoek Cultuur in de Spiegel. De Rijksuniversiteit Groningen en SLO presenteerden daar hun leerplankader.

Het leerplankader is geen concreet lesprogramma voor scholen, maar een handreiking voor het invullen van een schoolbrede leerlijn cultuuronderwijs. In het leerplankader staat niet de kunst zelf centraal, maar wat kunst kan doen: het leerlingen helpen ontwikkelen van een cultureel bewustzijn.


Lees verder

Cultuurwinkel Breda feliciteert 6 nieuwe ICC-ers!

Op 27 maart ontvingen 6 nieuwe Interne Cultuur Coördinator hun diploma in de Grote Kerk in Breda.
Zij hebben een beleids- en activiteitenplan geschreven waarmee zij een plek hebben gegeven aan cultuureducatie in hun school. En wat voor plannen!


Er liggen mooie ambities die de leerlingen in een doorlopende leerlijn helpen zich te ontwikkelen door middel van kunst en cultuur.
Wij feliciteren Odile Booij van Basisschool De Born (Tilburg), Sabine Laan van basisschool de Horizon (Prinsenbeek), Anne van Winkel van Perpetuum Primair Onderwijs (Breda), Esther de Koning van Basisschool De Zandberg (Breda), Ilse Eikhout van Dr. De Vissserschool (Breda) en Esther Pellis van De Burchtgaarde (Breda).

Nog geen ICC-er op school? Volg de cursus in 2014/2015.


Lees verder

Taal door kunst in het Taalatelier

Kbs de Liniedoorn deelt hun waardevolle ervaring met het Taalatelier graag met jou! In het Taalatelier krijgen 15 leerlingen met een kleine taalachterstand minimaal een jaar lang extra taalonderwijs.

Diverse kunstdisciplines worden ingezet om kinderen te motiveren om hun woordenschat uit te breiden en gelijktijdig te werken aan hun kunstzinnige en sociale ontwikkeling.

Wil jij ook een Taalatelier op jouw school? Meld je aan voor de training op dinsdag 22 april!


Lees verder

Opnieuw leren kijken met Tiuri

De educatieve programma’s van Theaterwerkplaats Tiuri sluiten vanaf mei 2014 nog meer aan te bij het schoolcurriculum! Dankzij het programma Cultuur met Kwaliteit werd het aanbod herijkt. 

Tiuri maakt theater vanuit een vurig verlangen om de schoonheid van kunst te (laten) ervaren met al je zintuigen. Kun je opnieuw leren kijken met de ogen van een (onbevangen) kind? Cultuurwinkel Breda keek met hen mee!

Ook komen kijken en meedoen? Bezoek de open dag voor docenten en andere geinteresseerden.


Lees verder

Peer Gynt in muziek, tekst én beeld!

Philharmonie zuidnederland komt vrijdag 23 mei, speciaal voor de groepen 7 en 8, met een bijzonder educatief concert naar Breda! Meester-verteller René Groothof speelt het prachtige verhaal van Peer Gynt op zijn eigen, originele wijze.

In de schoolconcerten wordt orkestmuziek verbonden aan een verhaal en geprojecteerde beelden om de verbeeldingskracht een handje te helpen. Vormgever Willems vertelt in bijgaand interview hoe hij zorgt dat zijn beeld de muziek en tekst de ruimte geeft. Mooi om te bespreken in de klas, ter voorbereiding aan de voorstelling! 


Lees verder

Agenda

And save the date:
18 september: Opening schooljaar & symposium beeldcultuur


Lees verder


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer