header_wide.gif
Editie: nieuwsbrief oktober 2013 Bezoek de website

bullit_003.gif
  Cultuurwinkel Breda
  Bezoekadres:
  Molenstraat 6
  4811 GS Breda
  tel: 076 5294341

  Postadres:
  Postbus 1951
  4801 BZ Breda


Goed nieuws!

Het kabinet Rutte-2 houdt de cultuur uit de wind. Waar mogelijk krijgt de sector een zetje mee. Prioriteit hierbij is cultuureducatie. Zo is de cultuurkaart voor de komende tien jaar gered en krijgt het kunst- en cultuur onderwijs een kwaliteitsimpuls zodat de lessen aantrekkelijker en waardevoller worden voor leerlingen. CKV blijft een verplicht examenvak op havo en vwo.

Lees meer


Nieuwe tentoonstelling in het MOTI: WAANZIEN

Hoe word je wijs uit de beeldenwaan van de dag?

In de nieuwe tentoonstelling WAANZIEN  in het Museum of the Image krijgt de bezoeker op speelse wijze antwoord op deze en nog heel veel andere vragen over de beeldexplosie waaraan wij dagelijks blootstaan. Samen met Petra Boers en Suzanne Hertogs, de makers van het prijswinnende boektijdschrift DUF, presenteert MOTI een spannende, sprankelende en humoristische kijk-, denk-, en doe-tentoonstelling over de vele kanten van beeldcultuur.

Het MOTI biedt ook een cultuureducatief programma voor voortgezet en primair onderwijs aan bij deze tentoonstelling.


Even voorstellen

Cultuurwinkel Breda heeft nieuwe mensen aangetrokken voor de implementatie van De Culturele Ladekast, de leerlijnen voor cultuureducatie. Elke maand stellen we een medewerker voor. Dit keer is dat Astrid Nooij:

Mijn naam is Astrid Nooij, leerkracht en Intern Cultuur Coördinator bij Nuts Basis School Burgst en sinds juni 2013 ook bij Cultuurwinkel aan de slag als projectleider leerlijnen.
Een interessante combinatie waarbij ik mijn ervaring uit het praktijkveld inzet bij het programmeren van de leerlijnen. Mijn ambitie is een bijdrage te leveren aan een stevige inhoudelijke verankering van cultuureducatie in het onderwijs. 
Wanneer je meer wilt weten over de leerlijnen cultuureducatie en over de teamtraining voor zowel basis- als voortgezet –onderwijs mail mij dan.


Cultuureducatie met kwaliteit in de praktijk

Binnen het traject Cultuureducatie met kwaliteit  maken we graag een afspraak om inzicht te krijgen in de samenhang van cultuuronderwijs op school. Centraal staan daarbij de doorgaande leerlijnen van De Culturele Ladekast. Daarin ligt de focus op de ontwikkeling van de leerling en de culturele vermogens.
Voor de leerlijn Erfgoed zijn de basisscholen Burchtgaarde en Laurentius pilotscholen. Eind 2015 is het Bredaas Verhaal,  geïntegreerd met de geschiedenislessen op school.
Tegelijkertijd ontwikkelen erfgoedinstellingen uit de stad programma’s voor deze leerlijn.

KBS Laurentius heeft alvast een goede start gemaakt door een opgraving te bezoeken.

 


Tip voor de herfstvakantie: Jeugdtheaterdagen

 

Van zondag 13 tot en met zondag 27 oktober vinden in Breda de Jeugdtheaterdagen plaats in Breda dus je vervelen hoeft niet.

In het Chassé Theater en in Chassé Cinema is dan van alles te doen. Er draaien elke dag leuke films, er is van alles te beleven in de foyer, rondom theatervoorstellingen zijn er leuke extra’s én de snoepbar is geopend. Ook op andere plekken in Breda bruist het van de jeugdtheateruitjes.

Lees meer

 


Kinderboekenweek

Van 2 tot en met 13 oktober vindt de Kinderboekenweek weer plaats. Het thema is dit jaar sport. Onder het motto "Klaar voor de start!" is er tijdens de Kinderboekenweek van alles te doen in boekhandels en bibliotheken in Breda.

 


Agenda

Tot en met 13 oktober vindt de Kinderboekenweek plaats.

Netwerkbijeenkomst theater- en danseducatie bij het LKCA op 9 oktober 2013

De Maand van de Geschiedenis , die plaatsvindt in oktober, heeft in dit bijzondere koninklijke jaar het thema Vorst & Volk.

Op woensdag 30 oktober 2013 organiseert EDU-ART een symposium over leren, creëren en communiceren met digitale media.

Creativiteitsontwikkeling is het centrale thema van op de Dag van de Cultuureducatie op 5 november 2013.

Op 7 november 2013 organiseert de Kunstbalie een masterclass Art Based Learning in het Van Abbemuseum.

Op 8 november en 6 december 2013 organiseert de Kunstbalie een tweedaagse Training creatief denken.

Op 6 november 2013 organiseert het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam een bijeenkomst voor scholen over filosoferen met kinderen.


 
© Cultuurwinkel Breda      Verwijder mij van de mailinglijst
send with 100hertz Email Marketer