Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
Links & activiteiten


Boekieboekie
een handig hulpmiddel bij het opzetten van literatuureducatie thema’s of projecten en vormt een stimulans tot leesbevordering, taalbevordering en culturele vorming. Er is sprake van interactie met andere leergebieden. Het is niet gekoppeld aan bepaalde leerdoelen.

Boekstart
voor 0-4 jarigen, Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke programma BoekStart voor baby’s stimuleert dit. De Bibliotheek speelt hierbij een centrale rol.

Poezieweek en Gedichtendag
is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen op de laatste donderdag van januari. Liefhebbers verspreid over Nederland en Vlaanderen organiseren op die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten op scholen, in bibliotheken en winkels, culturele instellingen, op het werk of gewoon op straat. Kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer. Begin november worden de lessuggesties voor Gedichtendag beschikbaar gesteld. Ondertussen kunnen leerkrachten gebruik maken van een uitgebreid archief met lessuggesties van vorige edities van Gedichtendag. De suggesties zijn erop gericht om leerlingen enthousiast te maken voor poëzie, en zijn samengesteld rond het thema van Gedichtendag. De gedichtendag is een initiatief van de Stichting Poetry International Rotterdam en Stichting Lezen Vlaanderen. De Gedichtendag vormt een stimulans tot leesbevordering, taalbevordering en culturele vorming. 

De Kinderboekenweek
wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek.

De Kinderjury
Iedereen tussen 6 en 12 jaar kan meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Door mee te doen kun je laten zien wat je favoriete boek is.De Kinderjury is een stimulans voor leesbevordering, taalbevordering en culturele vorming.

Schrijvers School Samenleving (SSS)
werd door Paul Vlierboom, voormalig leescoördinator op Basis School Oscar Romero ontwikkeld. De SSS geeft een gids uit met daarin de biografische gegevens van auteurs die zich hebben aangemeld om over een bepaald onderwerp te willen praten met basisschoolleerlingen. De kinderen maken kennis met de schrijver, dichter, illustrator van een boek of gedicht.

De schrijvers van de Ronde Tafel
Historische verhalen en schrijvers van historische jeugdboeken komen samen. Aan de leerlingen de taak om de opdrachten van de schrijvers uit te voeren. Het is de bedoeling dat de leerlingen het boek van de betreffende schrijver hebben gelezen.

De Rode Draad
Project dat de Provinciale Bibliotheek Centrale Noord Brabant heeft ontwikkeld om leesbevorderingactiviteiten die basisscholen in samenwerking met de bibliotheek uitvoeren van meer structuur te voorzien. De leesbevorderingactiviteiten die op verschillende momenten in alle groepen worden uitgevoerd


 

© Cultuurwinkel Breda