Cultuurwinkel Breda logo Project aanmelden
04 10 2017
Kinderboekenweek 2017
De 63ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober 2017. Het thema van Kinderboekenweek 2017 is 'griezelen', met als motto: Gruwelijk eng! Voor het zesde opeenvolgende jaar zal Kinderen voor Kinderen daarbij weer een single uitbrengen.

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Dat belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid - ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen. Vandaar de populariteit van griezelseries als De Griezelbus (Paul van Loon), Kippenvel (R.L. Stine), Geestenjagers (Joseph Delaney) maar ook de Harry Potter-boeken en de reeks over Donderkat (Thijs Goverde) en De verschrikkelijke verhalen (Chris Priestley). Andere boeken waar je van gaat nagelbijten zijn Mila en de monsters (Judith Koppens) en Monsterboek (Alice Hoogstad) voor de kleintjes. Of Nachtverhaal (Paul Biegel), Bor ziet spoken (Harmen van Straaten), De zombie van Zandwijk (Reggie Naus), Stranders (Iris Stobbelaar), Rare geluiden (Mariken Jongman), Porselein (Paul Verrept) en Boy 7 (Mirjam Mous). Stuk voor stuk boeken waardoor je verbeelding met je op de loop gaat of je geruststelt. 

Janneke Schotveld schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2017 
Janneke Schotveld, auteur van de populaire kinderboekenreeks Superjuffie, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. In 2007 debuteerde zij met Villa Fien bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Haar eerste Superjuffie-boek verscheen in 2010. Inmiddels heeft Schotveld zo’n 250.000 boeken verkocht. In mei 2017 komt het 7de deel uit: Superjuffie op de Zuidpool. De Kinderboekenweek bestaat sinds 1955 en is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland. Dit jaar beleefde de oplage van het Kinderboekenweekgeschenk van Dolf Verroen een oplage van 345.000 exemplaren.

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken. NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek. 

© Cultuurwinkel Breda